РФ вперше з 1904 року втратила командувача флотом — Defense Express
Категорія
Світ
Дата публікації

РФ вперше з 1904 року втратила командувача флотом — Defense Express

РФ вперше з 1904 року втратила командувача флотом — Defense Express
Джерело:  online.ua

Внаслідок удару ЗСУ по штабу командування Чорноморського флоту у Севастополі Росія вперше за майже 120 років втратила командувача військово-морськими силами. Мова йде про загибель віце-адмірала Віктора Соколова. 

Джерело:  Defense Express

Що відомо про наслідки атаки ЗСУ по штабу Чорноморського флоту РФ у Севастополі 

У матеріалі видання зазначається, що ліквідація командувача ЧФ РФ Віктора Соколова у Севастополі 22 вересня - це перший випадок з часів Русько-Японської війни, яка тривала у 1904-1905 роках, та другий випадок взагалі в історії російських військово-морських сил, коли командувач флоту загинув під час бойових дій.

Востаннє росія втрачала командувача ВМС у 1904 році, коли загинув віце-адмірал Степан Макаров.

Що цікаво, він перебував у цьому статусі лише з 1 лютого до 31 березня, а реально командував тільки з 24 лютого, бо майже місяць добирався до Порт-Артуру.

Командувача загинув на борту броненосця "Петропавловск", який підірвався на міні. Тоді він повів загін кораблів через мінне поле про існування якого знав.

Що відомо про смерті інших командувачів російського флоту 

З того часу командувачі флотом РФ не гинули. Командувач Другої тихоокеанської ескадри Зіновій Рожественський хоч і отримав поранення, але помер вже у 1909 році в Санкт-Петербурзі.

За часи обох світових воєн жодний командувач російським флотом не загинув. Тільки у 1943 році командувач ескадрою Балтійського флоту Валентин Дрозд загинув під час обстрілу - тоді його автомобіль провалився під лід на льодовій трасі.

Але існує ще одна історична паралель, яка до того ж значно ближча. Під час Кримської війни 5 жовтня 1854 союзні війська здійснили перше бомбардування Севастополя в результаті якого загинув один з керівників оборони міста, начальник штабу флоту Владімир Корнилов, -йдеться у матеріалі видання.

Окрім того, у 1855 році загинув адмірал Павел Нахімов, якого на той момент призначили командиром Севастопольського порту та тимчасовим військовим губернатором міста. До цього він був командувачем Чорноморської ескадри.

Також нагадаємо, що тоді оборона Севастополя завершилась затопленням кораблів у бухті Севастополя та здачею міста.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?