РФ зазнає шалених збитків від продажу зброї через війну проти України
Категорія
Економіка
Дата публікації

РФ зазнає шалених збитків від продажу зброї через війну проти України

РФ зазнає шалених збитків від продажу зброї через війну проти України
Джерело:  online.ua

Розв'язана Кремлем злочинна війна проти України обвалила прибутки РФ із продажу зброї. До цього Росія займала друге місце після США за обсягами експорту зброї.

Джерело:  The Wall Street Journal

Що відомо про втрату РФ доходів від продажу зброї

За інформацією видання із посиланням на прогнози провідних аналітиків, на тлі розв'язаноъ Кремлем війни проти України обсяги експорту російської зброї у світі продовжать стрімко знижуватись.

Автори матеріалу зазначають, що наразі РФ вимушена зберігати більшість зброї для власних потреб через триваючу війну.

Окрім цього зруйнована репутація РФ також впливає на зниження експорту разом із ганебними поразками російської армії у війні проти України.

За даними аналітичного центру SIPRI зі Стокгольму, у період з 2017 по 2022 роки експорт російської зброї впав на 31%.

Водночас частка Росії у світовому експорті зброї впала з 22% до 16%.

За інформацією аналітиків інституту, у минулому році експортні поставки російської зброї впали на 1,3%. Відтак торішні поставки зброї РФ склали 35% від поставок 2013 року.

Зменшення експорту загрожує країні-агресору скороченням доходів і втратою джерела фінансування розробки та виробництва нової зброї.

РФ втрачає традиційних покупців зброї

Аналітики SIPRI зазначають, що традиційні покупці російської зброї наразі шукають нових постачальників по всьому світу, що відкриває можливості для багатьох компаній.

Зокрема, як наголошують в інституті, проблеми РФ із експортом зброї стали на руку Франції, частка якої у світому експорті зброї зросла з 7,1% (до 2017) до 11% (до 2022 року).

Так, наприклад, тепер Сербія експортує зброю з Франції, а не з Росії, як раніше. Країна веде переговори з французькою компанією Dassault Aviation SA щодо винищувачів Rafale, оскільки із запчастинами до російських є проблеми.

При цьому частка ринку американських виробників зброї зросла до 40%.

Тим часом Китай і Індія, що замовляли російську зброю великими партіями, дедалі активніше виробляють власну зброю, прагнучи зменшити залежність від росіян.

Не сприяє торгівлі і те, що санкції обмежили потік західних компонентів, які росіяни використовували у своєму озброєнні. Аналіз 27 одиниць російської зброї, проведений британським центром RUSI, показав, що у зразках було щонайменше 450 електронних компонентів, таких як чіпи, виготовлених іншими країнами. Крім санкцій значний вплив на падіння попиту на російську зброю матимуть її невдачі на полі бою - , кажуть аналітики.

За словами співробітника сінгапурського Yusof Ishak Institute Яна Сторі, зображення великої кількості знищенної російської техніки у війні проти України ставить під сумнів якість російської зброї і її надійність.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?