Рік окупації ЗАЕС. Експерт назвав головні виклики для електростанції й безпеки українців
Категорія
Україна
Дата публікації

Рік окупації ЗАЕС. Експерт назвав головні виклики для електростанції й безпеки українців

Рік окупації ЗАЕС. Експерт назвав головні виклики для електростанції й безпеки українців
Джерело:  online.ua

Виконувач обов'язків очільника Держатомрегулювання Олег Коріков назвав ключові виклики ядерній та радіаційній безпеці України у річницю окупації російськими загарбниками Запорізької АЕС.

Джерело:  Ukrinform TV

ЗАЕС втратила статус виробника електроенергії через дії РФ

Олег Коріков звертає увагу на те, що з вересня 2022 року ЗАЕС перетворилася з виробника електроенергії на споживача.

Я нагадаю, що на Запорізької АЕС до окупації вироблялося близько чверті електрики для України. Наразі всі 6 енергоблоків ЗАЕС зупинені. Росіяни з перших днів окупації контролюють доступ на станцію. Через це на ЗАЕС потрапляють різного роду пропагандисти, солдати РФ та їхня техніка, зброя, вибухівка. "Росатом" та "Ростехнадзор" збирають у Росії та Білорусі якийсь персонал, який немає відповідної кваліфікації, щоб працювати на Запорізькій АЕС.

Окрім того, наголошується що окупанти продовжують блокувати доступ на ЗАЕС українському персоналу, який має навички, досвід та фах, а також високу кваліфікацію для роботи на такій електростанції.

Олег Коріков наголошує, що такі дії влади РФ є неадекватними, адже є серйозною загрозою для ядерної та радіаційної безпеки багатьох країн, а не лише України.

На ЗАЕС відбувається несанкціонована зміна проєктного стану ядерних установок

За словами в.о глави Держатомрегулювання, українські фахівці дізналися про нелегальні модифікації на ядерних установках, сховищах відпрацьованого ядерного палива.

Поблизу резервно-дизельної електростанції блоку №6 росіянами збудовані невідомі споруди.

Окрім того, наголошується, що окупанти незаконно втручаються в роботу систем теплопостачання та електропостачання, підключаючи туди прилади, які там не повинні бути.

Відбувається втрата аварійної готовності ЗАЕС. Внутрішній кризовий центр розукомплектований, він фактично не виконує своїх функцій, оскільки там постійно перебувають російські солдати.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?