Робота триває. У ГУР розповіли про обмін полоненими у форматі "всіх на всіх"
Категорія
Україна
Дата публікації

Робота триває. У ГУР розповіли про обмін полоненими у форматі "всіх на всіх"

Робота триває. У ГУР розповіли про обмін полоненими у форматі "всіх на всіх"
Джерело:  online.ua

Представник ГУР Андрій Юсов розповів про роботу Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими щодо повернення полонених та про мотивації росіян воювати.

Джерело: ютуб-канал online.ua

 У ГУР триває робота над поверненням полонених

Так, робота дійсно триває. Найголовніше в роботі Координаційного штабу — обговорювати не процес, а результат, результати є і вони безпрецедентні, - сказав Юсов.

Юсов зазначив, що Україна не чекає завершення бойових дій і робить все можливе для того, щоб повертати наших захисників, захисниць, цивільних осіб, які незаконно утримуються рашистами, додому.

Зараз уже понад 2300 наших захисників повернуто з полону. Ця робота триває. Також не припиняється серйозна робота в напрямку обміну «всіх на всіх». Деталі ми розкривати не будемо. Але це абсолютно реалістичний та реальний проєкт.

Кожен обмін полоненими - це шквал емоцій

Важко виокремлювати історії, тому що кожна історія є унікальною. Кожна історія — це історія героїзму та болю рідних. Доводиться часто спілкуватись із родичами наших захисників, які в полоні: з матерями, дружинами, сестрами. Це — святі люди, яким треба безмежно дякувати за розуміння та терпіння. Безумовно, це велика радість, коли вдається повернути внаслідок великої командної роботи Координаційного штабу чергового захисника чи захисницю.

Проте, за словами Юсова, після обміну одразу розпочинається й інша робота, адже після кожного обміну є декілька десятків родин, які отримали добрі новини, і є тисячі родин, які чекають на добрі новини.

Це означає, що вони обов'язково мають дочекатися. А емоційно, звичайно, кожний обмін — це шквал емоцій. Коли військовий, виходячи з цього автобуса, буквально цілує землю. Це не образ — це правда. І коли плачуть, коли сміються, коли обіймають одне одного і тих, хто зустрічає звичайно, — це все дуже сильно з емоційної точки зору.

Ключовою мотивацією воювати для росіян є гроші

Андрій Юсов зазначає, що риторика росіян після потрапляння в полон змінилася у певному контексті.

Якщо на початку повномасштабного вторгнення це були масові розповіді про те, що «ми на навчання приїхали, ми взагалі не знаємо, ми тут випадково, а я тут так, ніби турист, і не в курсі», то за пів року ці історії їм було важко повторювати. Вони виглядали вкрай абсурдними. Зараз це переважно жалюгідне видовище. Особливо, коли говорять про найманців: пішов гроші заробляти, приїхав убивати жінок та дітей для того, щоб заробляти гроші. Найчастіше у них саме така головна мотивація.

Юсов підкреслює, що ті люди, які мають гідність та совість, завжди знаходять інструменти, щоб не потрапляти до окупаційної армії, або потрапляючи до армії, виходити на Координаційний штаб та проєкт «Хочу жить», залишати заявку і здаватись, щоб не ставати вбивцями та воєнними злочинцями.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?