Росія могла отримати снаряди для САУ від Ірану. Про що йдеться
Категорія
Україна
Дата публікації

Росія могла отримати снаряди для САУ від Ірану. Про що йдеться

Снаряди
Джерело:  Defense Express

В розпорядженні російських окупантів з’явились імпортовані снаряди калібру 203 мм, які були, ймовірно, отримані з Ірану, та призначались для стрільби із самохідних артустановок M110 американського виробництва.

Росія може отримувати снаряди від Ірану

Це свідчить про вузькі місця в російській індустрії по виробництву снарядів

Про це повідомляє Defense Express.

Відповідні зображення у відкритий доступ виклав ресурс "Український інформатор". При цьому також можна зустріти вказівки й про те, що у 2023 році рашистські артилеристи отримали таблиці стрільби на "Изделие 203", що може виступати непрямим підтвердженням того, що РФ таки почала отримувати 203-мм снаряди за імпортним постачанням.

Серед усіх сателітів Кремля на цей момент артилерію калібру 203-мм має лише Іран, по якому The Military Balance 2023 вказує наявність 30 САУ M110 та 20 буксируваних гармат M115. В тої ж Північної Кореї найбільший калібр по ствольній артилерії — це 170 мм, САУ "Коксан", а той же Китай ще тільки працює над власними артсистемами калібру 203-мм.

Якщо уважніше приглядатись до фото, то одразу впадає в око несиметричність шаблону, за яким на снаряди наносилось маркування латиницею. З чого можна зробити припущення, що в цьому випадку мова скоріше про снаряди американського стандарту до артсистем M110 та M115, виробництво яких Іран міг налагодити за схемою "реінжинірингу".

Іранська САУ M110

У відкритих джерелах є вказівки про те, що свої M110 та M115 Іран придбав у США ще в 1970-х роках. З чого можна зробити висновок, що якщо іранці й мали запас отриманих від США снарядів, то, скоріш за все, він був відстріляний ще в ірано-іракську війну 1980-1988 рр. Тому далі Тегеран мав самостійно поповнювати цей боєкомплект.

Якщо далі говорити саме про РФ, то на перший погляд тут картина може виглядати так — мовляв, агресор отримав ще одне джерело снарядів за поставками від партнера по "осі зла", і на цей раз мова про особливо потужний калібр 203 міліметри.

Але у цієї ситуації є й інша сторона — факт імпорту 203-мм снарядів ймовірно від Ірану означає, що рашисти не змогли налагодити власне виробництво боєприпасів цього калібру в необхідних обсягах. Хоча дані про початок власного виробництва 203-мм снарядів на потужностях російського ВПК стали відомі ще восени 2022 року.

М115

Крім того, це також означає, що росіянам виявився недоступним варіант викупити радянські 203-мм снаряди до САУ "Пион" серед країн-користувачів на пострадянському простору, або ж в інших експлуатантів цієї артсистеми.

Іран використовує Каспійське море для відправки зброї в РФ

Журналісти пишуть, що дані відстеження показують, що судна в регіоні все частіше «закриваються», що свідчить про дедалі більші наміри приховати рух товарів.

Дані аналітиків з Lloyd's List Intelligence показали, що у вересні зросла кількість прогалин у даних відстеження суден у Каспійському морі.

Це сталося незабаром після того, як уряди Сполучених Штатів і України заявили, що Москва придбала безпілотники в Тегерана минулого літа, — зазначає видання.

У період із серпня по вересень 2022 року відбувся загальний стрибок кількості суден у Каспійському морі, які вимкнули дані відстеження. До 2023 року кількість прогалин у даних відстеження суден залишається великою.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?