Росіяни вивозять тварин із заповідника «Асканія-Нова»
Категорія
Україна
Дата публікації

Росіяни вивозять тварин із заповідника «Асканія-Нова»

Асканія-Нова
Джерело:  Укрінформ

З Біосферного заповідника «Асканія-Нова» за період його окупації незаконно вивезли 10 тварин, зокрема коней Пржевальського, зебр Чапмана, бізонів американських, оленів.

Росіяни вивозять тварин із заповідника «Асканія-Нова»

З Біосферного заповідника «Асканія-Нова» за період його окупації незаконно вивезли 10 тварин, — сказав директор Біосферного заповідника «Асканія-Нова» імені Фальц-Фейна НААН Віктор Шаповал.

Зокрема, за його словами, 1 грудня 2023 року окупаційна адміністрація заповідника здійснила незаконний «обмін» тварин зоологічного парку «Асканія-Нова» з Державним природним біосферним заповідником «Ростовський» та Асоціацією зі збереження та відновлення рідкісних та зникаючих видів тварин «Жива природа степу» (м. Ростов-на-Дону), в рамках попередньо підписаних «угод про творчу співпрацю».

Як розповів Шаповал, з колекції зоопарку «Асканія-Нова» вивезли дві зебри Чапмана, дві особини бізона американського, два коні Пржевальського, одну особину оленя Давида. Також відомо, що ще один олень Давида в процесі перегонки травмувався і загинув.

Водночас, як зазначив чинний керівник біосферного заповідника, в асканійський зоопарк завезли двох самців антилопи канна, двох верблюдів двогорбих, самця гуанако.

Ще один факт вивезення тварин з Асканії-Нова зафіксований 23 квітня 2024 року. Незаконно вивезені три особини зебри Чапмана з колекції зоологічного парку «Асканія-Нова» до АР Крим в рамках «обміну» тварин з приватним Ялтинським зоопарком «Казка» та Парком левів «Тайган» (директор Зубков), — зазначив Шаповал.

Натомість, в біосферний заповідник «Асканія-Нова» завезли самця альпака, самок яка та кіз каморі, в'єтнамських свинок, карликових баранів, пеліканів та дрохв.

Як підкреслив Шаповал, «судячи з переліку «обмінного фонду», приватний підприємець Зубков може бути цілком задоволений результатом».

Щодо «обмінів», то Шаповал зазначає, що питання не стоїть у площині рівноцінності обміну, але у заповідник «Асканія-Нова» завозять поширені види тварин. «Це незаконні дії безвідносно до вигоди! Але треба розуміти, що рідкісні дикі види тварин з охоронним статусом обмінюються на поширені одомашнені види», — зауважив він.

Шаповал наголосив, що коні Пржевальського, які утримуються в Асканії-Нова, занесені до Міжнародної племінної книги, а зоопарк «Асканія-Нова» є учасником Європейської програми збереження зникаючих видів тварин (ЕЕР) в частині збереження даного виду. Окрім того, кінь Пржевальського занесений до Червоної книги України та Червоного списку МСОП (статус «зниклий з природи»), а також Конвенції про міжнародну торгівлю видами дикої фауни і флори, що перебувають під загрозою зникнення (CITES, І категорія).

Крім того, олень Давида та бізон американський — види, включені до Червоного списку МСОП зі статусом «на межі зникнення» та «близький до тих, які знаходяться під загрозою знищення» відповідно.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?