Росія перекидає ракетні системи ППО з-під Санкт-Петербурга у бік України
Категорія
Світ
Дата публікації

Росія перекидає ракетні системи ППО з-під Санкт-Петербурга у бік України

Росія перекидає ракетні системи ППО з-під Санкт-Петербурга у бік України
Джерело:  online.ua

Супутникові зображення показують, що Росія переміщує велику кількість зенітних ракет в бік України, в тому числі з Санкт-Петербурга, одного з найважливіших районів для російської протиповітряної оборони.

Джерело: Yle

РФ перекинула зенітні ракети з Санкт-Петербурга в бік України

Фінське видання повідомяляє, що знімки показують, що мобільні вогневі платформи та ракети зникли влітку з бази в районі Зеленогорська на Карельському перешийку на північний захід від Санкт-Петербурга.

Санкт-Петербург довгий час був оточений захисним кільцем із 14 зенітно-ракетних баз. Зараз кілька з них стоять порожніми.

Згідно зі знімками, чотири зенітні бази були звільнені від обладнання, — сказав Yle військовий експерт та майор у відставці Марко Еклунд .

Еклунд, який спостерігав за російськими збройними силами більше 20 років, проаналізував супутникові зображення.

На цій карті показані зенітно-ракетні батареї навколо Санкт-Петербурга, що в 170 км від фінського кордону.

Фото: yle.fi

Крім повністю спорожнілих баз, влітку зенітно-ракетну техніку було переміщено з інших баз навколо Санкт-Петербурга, швидше за все, в бік України.

За словами Еклунда, передача техніки навряд чи суттєво послабила протиповітряну оборону Санкт-Петербурга, оскільки вилучене озброєння є старим, тому воно Росії може більше не знадобитися для оборонних цілей. На його думку, були перекинуті системи С-300, залишилися сучасніші С-400, - пише видання.

Основна відмінність між новою та старою системами полягає в тому, що С-400 мають вдвічі більшу дальність польоту, ніж їхні попередники.

У війні в Україні РФ застосовує старі зенітні ракети, оскільки Росії бракує сучасної високоточної зброї.

Зміни видно і в інших місцях Санкт-Петербурга. За словами Еклюнда, на базі на схід від Санкт-Петербурга, недалеко від берега Ладозького озера, у травні контейнери з ракетами були завантажені на транспортні платформи. Можливо, у ракетних контейнерах з майданчика було вивезено до 120 ракет.

Оскільки зенітні ракети старої системи С-300 у будь-якому випадку поступово виводяться з експлуатації, можливо, Росія вирішила використати якомога більше їх проти України.

За даними українських збройних сил, Росія наразі випустила в Україну понад 500 таких снарядів. ГУР Міноборони України повідомляло, що в Росії залишилося приблизно 7000 таких старих ракет, яких, якщо їх запускати з нинішньою швидкістю, вистачить ще на три роки.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?