Росія планувала поділити українців на п'ять груп після окупації — RUSI
Категорія
Україна
Дата публікації

Росія планувала поділити українців на п'ять груп після окупації — RUSI

Росія планувала поділити українців на п'ять груп після окупації — RUSI
Джерело:  online.ua

Російські війська систематично готувалися до окупації України. Для цього вони поділили українців на 5 категорій: від "націоналістів", яких треба було ліквідувати або публічно судити до колаборантів.

Джерело: RUSI

Як РФ організовує окупацію України

Британський Королівський інституту оборонних досліджень (RUSI) оприлюднив звіт, у якому розповідається про плани РФ щодо окупації України.

Зокрема при окупації територій ФСБ формує Тимчасові оперативні групи (ТОГ), які маютьна меті координувати режим окупації та його контррозвідувальний апарат.

До кожної ТОГ були виділені загони Росгвардії для оточення та охорони громадського порядку, загони «Альфа» та інші спецпідрозділи для проведення рейдових заходів, а також війська, в тому числі чеченські загони Росгвардії, які мали намір провести знищення цінних цілей.

Це була модель, яка застосовувалася та вдосконалювалася після Другої чеченської війни.

Підхід до створення окупаційної адміністрації був системним. У першому випадку російським військам було доручено вилучити всі форми документів. Це включало документи охорони здоров’я, освіти, житла, податків, поліції, виборів і органів місцевого самоврядування.

Це також включало приватні записи комунальних компаній, страхових компаній та НГО. Ці дані використовувалися для побудови карти того, хто де живе, яких має родичів і чи мали змогу підтримувати українську владу.

На які категорії РФ поділила українців для окупації

Далі населення було поділено на п’ять основних категорій:

  • Ті, кого вважали лідерами українського націоналізму, яких належало фізично ліквідувати або провести показові суди.

  • Особи, підозрювані в намірах підтримувати акти опору, яких необхідно було завербувати або утискати, включаючи будь-кого, пов’язаного з українськими правоохоронними органами, місцевою владою, військовими чи пов’язаними з офіційними особами.

  • Ті, кого вважали апатичними.

  • Тих, хто активно співпрацює з російськими військами.

  • Особи, які були необхідні для роботи критично важливої національної інфраструктури та мали бути під контролем.

RUSI вказує, у кожному окупованому населеному пункті російські війська обирали будівлю для силового штабу, зазвичай це відділки поліції чи ДСНС. У цих будівлях облаштовується кімнати для тортур та допитів.

Про системну підготовку росіян до тортур свідчить те, що на деокупованих територіх ці кімнати виглядають однаково, навіть пристрої для тортур електричним струмом є однаковими.

 Керівникам держадміністрацій ФСБ пропонувала обирати співпрацю з окупантами або звільнення. При звільненні, колаборантів шукали серед інших працівників адміністрацій.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?