Росія планувала встановити над Молдовою політичний контроль до 2030 року
Категорія
Світ
Дата публікації

Росія планувала встановити над Молдовою політичний контроль до 2030 року

Росія планувала встановити над Молдовою політичний контроль до 2030 року
Джерело:  online.ua

Журналісти отримали документ "Стратегічні цілі Російської Федерації в Республіці Молдова", який свідчить, що Кремль планував встановити політичний контроль над Молдовою до 2030 року.

Джерело: RISE Moldova у співпраці з 11 міжнародними ЗМІ

РФ має план з взяття під контроль Молдови

Документ було створено у 2021 році. Хоча його не публікували, але деякі моменти з цієї стратегії можна було побачити на публічних платформах деяких проросійських партій, а також у виступах деяких політиків.

Документ було підготовлено Управлінням президента РФ з прикордонного співробітництва. Раніше воно розробило подібний документ щодо анексії Білорусі.

Обидві стратегії розроблені у 2021 році за участю Генштабу Росії та російських спецслужб — ФСБ, СЗР та ГРУ.

Які цілі РФ у Молдові

У документі йдеться про три сфери впливу РФ на Молдову: військово-політичну, економічну та гуманітарну.

Наприклад, до 2022 року у гуманітарній сфері РФ планувала нейтралізувати намагання обмежити діяльність російських ЗМІ у Молдові, а також створити мережу неурядових організацій, які сприятимуть розвитку російсько-молдовських відносин.

У політичних планах була нейтралізація ініціатив Молдови з ліквідації російської присутності в Придністров'ї.

Ще однією метою Російської Федерації є "протидія співпраці Республіки Молдова з НАТО", яку вона планує досягти до 2025 року.

А до 2030 року Росія хоче «сформувати негативне ставлення до НАТО в молдавському суспільстві та у політико-формуючих колах» та визнання російської мови державною в Молдові.

"Збереження обсягу та правової основи поставок російського природного газу" - мета, з якої починається план, орієнтований на торговельну та економічну сфери.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?