Росія почала використовувати юань замість долара – Bloomberg
Категорія
Економіка
Дата публікації

Росія почала використовувати юань замість долара – Bloomberg

Росія почала використовувати юань замість долара – Bloomberg
Джерело:  online.ua

Китайський юань став основною валютою у торгівельних операціях в РФ після заборони використання долару та потужного падіння курску російського рубля.

Джерело:  Bloomberg

Як юань став ключовою торгівельною валютою в РФ 

Автори матеріалу посилаються на щоденні звіти Московської біржі, на якій юань вперше обійшов долар за показниками торгівельного обороту протягом лютого.

При цьому у березні різниця між використанням юаню і долару стала ще більш помітною.

Ця зміна відбулася після того, як цього року додаткові санкції торкнулися тих небагатьох російських банків, які зберегли можливість здійснювати транскордонні перекази в доларах та інших валютах країн, які Кремль називає "недружніми. Raiffeisen Bank International, російський підрозділ якого залишається одним з основних каналів міжнародних платежів у країні, опинився серед кредиторів, на яких посилено тиснули європейські та американські органи влади, - зазначають автори матеріалу.

Як РФ стає цілком залежною від Китаю

Це стало свідченням посилення зв'язків між РФ та Китаєм після розриву відносин між Кремлем та Заходом через розв'язану злочинну війну проти України.

У березні 2023 року лідер КНР Сі Цзіньпін здійснив свій перший закордонний візит після переобрання і пообіцяв Кремлю розширити співпрацю у сферах торгівлі, інвестицій, ланцюгів поставок, мегапроектів, енергетики та високих технологій.

Широкомасштабні санкції, спрямовані проти російської фінансової системи, змусили Кремль і російські компанії перевести свої зовнішньоторговельні операції з долара і євро на валюти країн, які відмовилися приєднатися до будь-яких обмежень. На початку цього року Міністерство фінансів РФ перевело свої ринкові операції в юань замість долара і розробило нову структуру Фонду національного добробуту, яка передбачає, що 60% його активів буде утримуватися в юанях. Банк Росії регулярно закликає компанії та громадян переводити свої активи в рублі або "дружні" валюти, щоб уникнути ризику їхнього блокування або заморожування, - зазначають автори матеріалу.

Однак долар й досі залишається найбільш популярною валютою на російському ринку.

Крім того, хоча юань був більш популярним у Росії, контроль за рухом капіталу в Китаї, а також геополітичні побоювання серед світових інвесторів залишаються бар'єром, оскільки Пекін прагне сприяти використанню цієї валюти за кордоном.

Згідно з даними МВФ, на кінець минулого року глобальні валютні резерви, розміщені в юанях, становили близько 2,7% від загальної суми, в порівнянні з піковим показником у 2,9% у першому кварталі.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?