Росія погрожує Молдові через відмову оплатити неіснуючий борг за газ
Категорія
Світ
Дата публікації

Росія погрожує Молдові через відмову оплатити неіснуючий борг за газ

Росія погрожує Молдові через відмову оплатити неіснуючий борг за газ
Джерело:  online.ua

Росія погрожує Молдові через відмову оплатити неіснуючий борг за газ. РФ оцінює його у 700 млн доларів, Молдова вважає це брехнею.

Джерело: Newsmaker

Росія погрожує Молдові через "борг" за газ

Молдова відмовилася сплачувати Росії т. зв. історичний борг за газ, який оцінюється в близько 700 млн доларів, але більша частина якого, за словами місцевої влади, не підтверджена.

Так, прем'єр-міністр країни назвав цей борг неіснуючим, а тому ні влада країни, ні її громадяни платити його не повинні. В Росії ж у відповідь на це заговорили про необхідність припинення постачання газу різним країнам у борг.

Ми не дозволимо покласти цей борг на плечі громадян. Молдова не має наміру виплачувати неіснуючі борги, а громадяни Молдови, очевидно, не зобов'язані за це платити теж, – заявив голова Кабіну Молдови Дорін Речан.

За словами міністра енергетики Молдови Віктора Парлікова, "велика частина боргу не підтверджена або невиконувана". Однак навіть з урахуванням цього Молдова пропонує "Газпрому" 8,6 млн доларів "для врегулювання питання".

Понад те аудитори історичної заборгованості дійшли висновку, що Moldovagaz має право висунути "Газпрому" свої фінансові вимоги. Зокрема, щодо оплати транзиту газу та щодо зобов'язання постачання обсягів газу Молдові.

Якщо ви пам'ятаєте, "Газпром" минулого року безпідставно скоротив обсяг постачань до Молдови, – пояснив Парліков.

У Росії ж у відповідь на це почали обговорювати можливість припинення постачання газу до будь-яких країн у борг.

Якщо відстрочені платежі не виконуються, потрібно припиняти постачання газу. На жаль, деякі країни вважають, що вони можуть собі дозволити не платити, – сказав перший заступник голови комітету Держдуми з енергетики Ігор Ананських.

Російський Газпром вигадав 800 млн доларів боргу для Молдови

Президентка Молдови Мая Санду заявила, що результати державного аудиту на підприємстві "Молдовагаз" не виявили заборгованості 800 млн доларів перед російським "Газпромом". Хоча Москва звинуватила у цьому Кишинів напередодні.

Про це політикиня сказала на зустрічі з представницями "Жіночої асоціації" Гагаузії у Конгазі Комратського району.

Хотіли швидко обдурити. Залишили нас без газу. Зима на носі. "Давайте швидко підписуєте, що ви за 4 роки повернете 800 млн доларів і у вас буде газ". Ми сказали, що не можемо це підписати, оскільки це дуже великі гроші і ми не можемо на таке підписатися. Нам сказали: "У вас не буде газу", – тезово передала Санду діалог із представниками "Газпрому".

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?