Російський Газпром "вигадав" 800 млн доларів боргу для Молдови — Санду
Категорія
Світ
Дата публікації

Російський Газпром "вигадав" 800 млн доларів боргу для Молдови — Санду

Російський Газпром "вигадав" 800 млн доларів боргу для Молдови — Санду
Джерело:  online.ua

Газпром вигадав 800 млн доларів боргу для Молдови, щоб залишити країну в залежності від російського газу.

Джерело: МВ

Російський Газпром вигадав 800 млн доларів боргу для Молдови

Президентка Молдови Мая Санду заявила, що результати державного аудиту на підприємстві "Молдовагаз" не виявили заборгованості 800 млн доларів перед російським "Газпромом". Хоча Москва звинуватила у цьому Кишинів напередодні.

Наступного тижня молдовський уряд опублікує реальні дані на цей час.

Про це політикиня сказала на зустрічі з представницями "Жіночої асоціації" Гагаузії у Конгазі Комратського району.

Хотіли швидко обдурити. Залишили нас без газу. Зима на носі. "Давайте швидко підписуєте, що ви за 4 роки повернете $800 млн і у вас буде газ". Ми сказали, що не можемо це підписати, оскільки це дуже великі гроші і ми не можемо на таке підписатися. Нам сказали: "У вас не буде газу", – тезово передала Санду діалог із представниками "Газпрому".

Кишинів виділив аудиторам з Норвегії та Великобританії 800 тис євро із Резервного фонду на зовнішній аудит боргу АТ "Молдовагаз" перед "Газпромом" та "Факторинг Фінанс". Аудитори мали оцінити борг за 30 років.

Молдова відмовляється від російського газу

Раніше Санду заявила, що її країна не має наміру підтримувати агресорів та вбивць заради дешевого російського газу. Вона переконана, що до військових злочинців не можна ставитися поблажливо, щоб "ціна на газ була на долар нижчою".

Росія втратила статус головного експортера газу, який їй вдавалося утримувати протягом 50 років. І на відміну від нафти знайти альтернативний ринок збуту газу виявилося неможливо. Для його транспортування потрібно будувати дорогу інфраструктуру.

Доходи від газу в РФ впали майже на 45%, до 710 млрд рублів (6,8 млрд євро або 7,4 млрд доларів) за перші п'ять місяців 2023 порівняно з аналогічним періодом минулого року.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?