Росія приговорила журналіста Кара-Мурзу до 25 років колонії за "фейки" про війну
Категорія
Світ
Дата публікації

Росія приговорила журналіста Кара-Мурзу до 25 років колонії за "фейки" про війну

Росія приговорила журналіста Кара-Мурзу до 25 років колонії за "фейки" про війну
Джерело:  online.ua

Російського правозахисника та журналіста Володимира Кара-Мурзу приговорили до 25 років позбавлення волі за "держзраду" та "фейки" про війну РФ проти України.

Джерело: CNN

Кара-Мурзу приговорили до 25 років за ґратами

Кара-Мурза був затриманий рік тому. Імовірно, причиною став виступ політика в Палаті представників Арізони 15 березня 2022 року, в якому він згадав про "скидання бомб на житлові райони, на лікарні та школи" в Україні.

Йому інкримінували державну зраду, поширення фейкових новин про російську армію та сприяння діяльності небажаної організації (політик був координатором руху "Відкрита Росія").

Суд заявив, що він відбуватиме покарання «у виправній колонії суворого режиму».

За результатами судового розгляду Кара-Мурзі Володимиру Володимировичу призначити остаточне покарання у вигляді позбавлення волі на строк 25 років з відбуванням у виправній колонії суворого режиму. Вирок Московського міського суду ще не набрав законної сили, ж- повідомили в суді.

Його адвокат Вадим Прохоров заявив, що Кара-Мурза оскаржить вирок.

Минулого тижня на останньому засіданні суду Кара-Мурза заявив, що «пишається» своїми політичними поглядами.

Я сиджу у в'язниці за свої політичні погляди; за виступи проти війни в Україні, за багаторічну боротьбу з диктатурою Путіна, за сприяння прийняттю персональних міжнародних санкцій за Актом Магнітського проти порушників прав людини. Я не тільки ні в чому не каюся, я цим пишаюся, - сказав він.

Початковий закон Магнітського, підписаний у грудні 2012 року, блокує в’їзд до США та заморожує активи деяких російських урядовців і бізнесменів, звинувачених у порушеннях прав людини.

Нагадаємо, що Росія ввела кримінальну відповідальність за критику військових після повномасштабного вторгнення в Україну минулого року.

Що відомо про Володимира Кара-Мурзу

Кара-Мурза є російським журналістом, правозахисником та опозиціонером. Здобув освіту історика у Кембриджі.

У 2015 і 2017 році був отруєний.

Журналісти групи Bellingcat, російського видання The Insider та німецького Der Spiegel виявили, що група отруйників російського опозиціонера Олексія Навального речовиною нервово-паралітичної дії «Новичок» в серпні 2020 року пов’язана з обома отруєннями Володимира Кара-Мурзи.

Вже в ув'язненні Кара-Мурза отримав премії Вацлава Гавела в галузі прав людини, фонду Акселя Шпрінгера, женевської неурядової організації UN Watch.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?