Росія продовжує отримувати електроніку з Німеччини попри санкції
Категорія
Світ
Дата публікації

Росія продовжує отримувати електроніку з Німеччини попри санкції

Росія продовжує отримувати електроніку з Німеччини попри санкції
Джерело:  online.ua

Попри санкції російські ПВК, ймовірно, отримують мікроелектроніку від німецьких компаній.

Джерело: Spiegel

Росія продовжує отримувати електроніку з Німеччини попри санкції

Згідно з даними розслідування, попри заборону на експорт, російські військові компанії, ймовірно, отримують з Німеччини електроніку, яка використовується для систем озброєнь.

Іноді мова йде про відносно прості мікрочипи для використання в безпілотниках, іноді про складніші компоненти, які можуть бути використані для управління крилатими ракетами.

Як зазначається, одна лише компанія Elix-St відправила десятки поставок до Казахстану на загальну суму понад 800 тисяч євро після початку російського вторгнення в Україну.

За інформацією Spiegel, німецька влада знає про цей експорт, але досі не занепокоїлася. Однак ці угоди мали б привернути увагу, адже у період з 2018 по 2021 рік фірма постачала продукцію напряму в Росію і взагалі не експортувала товари до Казахстану.

Компанія відкидає звинувачення в обході санкцій, стверджуючи, що товари відправляли до Казахстану і не мають інформації про переадресацію до Росії.

Згідно з торговими даними, Казахстан, ймовірно, є лише проміжною зупинкою для компонентів. Наприклад, 31 жовтня 2022 року 354 чіпи Fujitsu компанії Elix-St були зареєстровані на російській митниці. Компоненти прибули до Казахстану двома тижнями раніше.

Російський замовник, постачальник збройових компаній, ймовірно, заплатив за товар більш ніж удвічі більше, ніж закупівельна ціна компонентів в інтернеті.

Що відомо про 11 пакет санкцій ЄС проти Росії 

Глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн запропонувала у новому пакеті санкцій закрити лазівки у економічних санкціях проти Росії.

Єврокомісія запропонувала внести до чорного списку кілька китайських компаній та обмежити експорт до країн, які, як вважається, причетні до обходу торгових обмежень Росії.

Декілька дипломатичних джерел повідомили у понеділок, що 27 країн-членів ЄС, які мають погодитися на введення нових санкцій, проведуть у середу перше обговорення пропозиції.

За словами джерел, пропозиція спрямована на боротьбу з обходом існуючих торгових обмежень через треті країни після того, як ЄС назвав Китай, Туреччину, ОАЕ, країни Центральної Азії та Кавказу потенційними винуватцями.

За словами дипломатів, знайомих із цією пропозицією, активи семи компаній у Китаї будуть заблоковані в ЄС, що стане першим для блоку покаранням Китаю за звинувачення Пекіна у війні Росії в Україні.

У понеділок офіційний представник міністерства закордонних справ Китаю Ван Веньбінь заявив, що Китай закликає ЄС не йти "неправильним шляхом" і що він готовий вжити заходів для захисту своїх прав та інтересів.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?