Росія завдала потужного удару по власному енергосектору — FT
Категорія
Економіка
Дата публікації

Росія завдала потужного удару по власному енергосектору — FT

Росія завдала потужного удару по власному енергосектору — FT
Джерело:  online.ua

"Стеля цін" на російську нафту, яку встановила Група семи, підштовхнула команду диктатора Володимира Путіна до підвищення податкового тягаря на виробників, завдавши нового удару по власному енергосектору, який уже ослабили санкції міжнародної спільноти.

Джерело:  Financial Times  з посиланням на своїх інсайдерів

У РФ знайшли спосіб знищити власний енергосектор

Іноземні експерти провели аналіз податкових змін й дійшли висновку, що рішення офіційної Москви, цілком можливо, буде мати зворотний ефект, оскільки вдарить по здатності галузі інвестувати в довгостроковій перспективі, щоб закрити прогалину в державних фінансах.

Це, безумовно, руйнівно для їхньої промисловості, — прогнозує член коаліції на чолі з G7.

За словами аналітиків, у такий спосіб у російських нафтових виробників забирають доходи, які можна було б використати для інвестування в обладнання, розвідку та існуючі родовища.

Що важливо знати про рішення Кремля

Минулого місяця влада РФ вирішила змінити метод оподаткування нафтових компаній та встановила збори на основі міжнародної базової ціни на нафту марки Brent мінус фіксована знижка, а не на основі ціни Urals, основної експортної нафти країни, яка торгується за нижчою ціною в останні місяці.

Команда Путіна планувала отримати 8 млрд дол додаткових доходів, щоб закрити діру в доходах від експорту нафти, яку спровокували санкції міжнародної спільноти.

Як стверджує аналітик "Великої сімки", зміну податку російською владою можна вважати чітким доказом того, що доходи РФ катастрофічно впали.

Оподаткування продажів нафти на основі знижки до цін Brent, а не ціни Urals означає визнання Москвою того, що російська нафта продаватиметься зі знижкою до світових ринків у найближчому майбутньому. За словами представника G7, для Кремля це означає "корінну зміну": навіть якби планувалося отримати більший дохід від продажу російської нафти в короткостроковій перспективі, це була податкова система, яка вважалася б дуже несприятливою для уряду.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?