РФ заблокувала доленосну резолюцію РБ ООН
Категорія
Світ
Дата публікації

РФ заблокувала доленосну резолюцію РБ ООН

РФ заблокувала доленосну резолюцію РБ ООН
Джерело:  online.ua

Росія скористалася правом вето на першу в своєму роді резолюцію Ради Безпеки ООН, в якій кліматична криза представлена як така, що загрожує міжнародному миру і безпеці. Голосування порушило багаторічні зусилля, спрямовані на те, щоб зробити глобальне потепління центральним у процесі прийняття рішень в ООН. 

Джерело:  The Guardian

Пропозиція передбачала "включення інформації про наслідки зміни клімату для безпеки" в стратегії ради щодо врегулювання конфліктів, а також у миротворчі операції та політичні місії, принаймні іноді.

У документі також було прохання до генерального секретаря ООН зробити ризики безпеки, пов’язані з кліматом, «центральним компонентом» зусиль із запобігання конфліктам та звітувати про те, як подолати ці ризики в конкретних гарячих точках.

Заблокована Росією резолюція могла стати першою у своєму роді 

Рада Безпеки ООН час від часу обговорювала наслідки зміни клімату для безпеки, починаючи з 2007 року, і ухвалювала резолюції, в яких згадується дестабілізуючий вплив потепління в конкретних місцях, таких як різні африканські країни та Ірак. Але сьогоднішня резолюція була б першою, присвяченою небезпеці, пов’язаній із кліматом, як окремому питанню.

Сильніші шторми, підвищення рівня моря, частіші повені та посухи та інші наслідки потепління можуть розпалити соціальну напруженість і конфлікти, потенційно «складаючи ключову загрозу для глобального миру, безпеки та стабільності», – йдеться у запропонованій резолюції. Із 193 країн-членів ООН 113 підтримали її, у тому числі 12 із 15 членів ради.

Але Індія і Росія, яка має право вето, проголосували проти, а Китай утримався.

Їхні посланці заявили, що це питання має залишатися на розгляді ширших груп ООН, таких як Рамкова конвенція про зміну клімату. Додавання зміни клімату до компетенції Ради безпеки лише поглибить глобальні розбіжності, на які вказали минулого місяця кліматичні переговори в Глазго, Шотландія, вважають опоненти. Переговори завершилися угодою, яка підтвердила прихильність до ключової мети щодо обмеження потепління.

Посол Росії Василь Небензя поскаржився, що запропонована в понеділок резолюція перетворить «наукове та економічне питання на політизоване», відверне увагу ради від, за його словами, «справжніх» джерел конфлікту в різних місцях і дасть раді привід для фактичного втручання в справи будь-якої країни на планеті.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?