Росія закрила частину Чорного моря для іноземних кораблів
Категорія
Світ
Дата публікації

Росія закрила частину Чорного моря для іноземних кораблів

Росія закрила частину Чорного моря для іноземних кораблів
Джерело:  online.ua

24 квітня Росія закрила частину Чорного моря для іноземних кораблів. Заборона на прохід іноземних військових кораблів та інших державних суден буде діяти до 31 жовтня.

Джерело: РБК

У бюлетені Управління навігації і океанографії Міноборони РФ зазначено, що Росія перекрила доступ в Чорне море в трьох районах. Обмеження діятимуть на витягнутій ділянці акваторії уздовж узбережжя Криму, приблизно від Севастополя до Гурзуфа, прямокутній ділянці біля берегів Керченського півострова (на траверзі Опукського природного заповідника) і ділянці близько заходу Криму. Відзначається, що Керченська протока і підходи до неї залишилися вільними для судноплавства.

Російська влада не назвала причини блокування судноплавства в Чорному морі. Експерти вважають, що президент РФ Володимир Путін пішов на цей крок, щоб "зміцнити позиції" перед можливими переговорами з американським лідером Джо Байденом.

Реакція НАТО, США та України на блокування Росією Чорного моря

У Пентагоні це рішення назвали спробою дестабілізації ситуації на Україні. У Міноборони США закликали Росію припинити переслідування судів в регіоні та нарощування сил уздовж кордону з Україною і в окупованому Криму.

У НАТО дії Кремля назвали агресивними не тільки по відношенню до України, але і всього світу, Євросоюз - подальшим порушенням міжнародних норм і дестабілізацією ситуації в регіоні.

У МЗС України висловили жорсткий протест. Офіційний Київ підкреслює, що цей крок Росії є грубим порушенням права на свободу судноплавства, гарантованого Конвенцією ООН з морського права.

"Такі дії Росії є черговою спробою порушити норми і принципи міжнародного права, узурпувати суверенні права України як прибережної держави, оскільки саме Україна наділена правами регулювати судноплавство в цих акваторіях Чорного моря", - підкреслили в МЗС України.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?