Росія зупиняє поставки енергетичного вугілля в Україну на тлі його дефіциту на ТЕС
Категорія
Економіка
Дата публікації

Росія зупиняє поставки енергетичного вугілля в Україну на тлі його дефіциту на ТЕС

Росія зупиняє поставки енергетичного вугілля в Україну на тлі його дефіциту на ТЕС
Джерело:  online.ua

Російська Федерація з 1 листопада 2021 року припиняє поставки енергетичного вугілля в Україну. Такі її дії схожі на поведінку восени 2014 року. Про це написав голова комітету Верховної Ради з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Андрій Герус у своєму Telegram-каналі. 

Джерело: Telegram-канал Геруса.

«З 1 листопада Російська Федерація зупиняє поставки енергетичного вугілля в Україну. Мова іде про вугілля марки А (антрацит) та П (пісне). Таке вугілля завозила компанія ДТЕК (Луганська ТЕС, Криворізька ТЕС), Донбасенерго (Славянська ТЕС) та Технова (Дарницька ТЕЦ, Сумська ТЕЦ, Чернігівська ТЕЦ)», - зазначив Герус.

Із посиланням на інформацію учасників ринку нардеп інформує, що заборона стосується лише вугілля, яке використовується для потреб енергетики і не розповсюджується на коксівне вугілля.

Зазначимо, що за даними Міністерства енергетики, у листопаді українські енергокомпанії планують імпортувати 562 тис. тонн вугілля.

Наразі на українських ТЕС спостерігається значний дефіцит вугілля, в зв’язку з чим вони не можуть повноцінно працювати. На ранок 25 жовтня запаси вугілля на складах теплоелектростанцій (ТЕС) та теплоелектроцентралей (ТЕЦ) становили 701,3 тис. тонн, що на 6,9% менше порівняно із запасами станом на 18 жовтня.

Україна імпортує з Росії близько 60% вугілля, зі США - близько 20%, а з Казахстану – 12%.

Україна відновлює імпорт електроенергії з Білорусі і Росії

Раніше повідомлялося, що Україна з понеділка, 1 листопада, знову почне імпортувати електроенергію з Білорусі, оскільки на державних ТЕС не вистачає вугілля. Потужності для імпорту електроенергії в наступному місяці, зокрема, викупила державна компанія "Енергоатом" - 885 з 900 мегават доступної для імпорту електроенергії з Білорусі.

Також оператор енергосистеми «Укренерго» повідомив, що вісім українських компаній викупили 2200 мегават доступної для імпорту електроенергії, запропонованої Росією.

На думку експертів, через низькі запаси вугілля на складах ТЕС Україна може опинитися в ситуації, коли без імпорту з Білорусі та Росії не зможе пройти осінньо-зимовий період.

Нагадаємо, починаючи з серпня, державні ТЕС працюють на мінімальних рівнях. Дефіцит вугілля виник влітку через занадто низькі ціни на електроенергію, які не дозволяли ТЕС купувати вугілля. У серпні ситуація стабілізувалася та приватні ТЕС почали імпортувати вугілля. Державні ТЕС імпорт не організували в необхідних розмірах. Ситуація погіршується через енергетичну кризу в Європі та світі, адже подорожчав не лише газ, але й вугілля.

Читайте також:

  • У Міненерго визнали серйозні проблеми з запасами вугілля в Україні.

  • В Україні взимку можуть розпочатися віялові відключення електроенергії.

  • В Міненерго прокоментували газовий тиск РФ на Молдову. Україна наступна.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?