Росіяни викрали з Херсонського художнього музею картину Давида Бурлюка
Категорія
Культура
Дата публікації

Росіяни викрали з Херсонського художнього музею картину Давида Бурлюка

Росіяни викрали з Херсонського художнього музею картину Давида Бурлюка
Джерело:  online.ua

Херсонський художній музей імені Олексія Шовкуненка показав картину відомого українського художника Давида Бурлюка, яку, тікаючи з міста, викрали російські окупанти.

Джерело: Херсонський художній музей імені Олексія Шовкуненка

Росіяни викрали з Херсонського художнього музею картину Давида Бурлюка

Херсонський музей нагадав, що один з найвідоміших у світі українських художників, поет, письменник Давид Бурлюк народився в Харківській губернії (нині Сумщина), однак почав свою творчу діяльність на Херсонщині, в селі Чорнянка.

На Херсонщині Давид Бурлюк прочитав перші лекції з футуризму, модного художнього напрямку у живописі та літературі початку XX ст., видав разом із друзями-однодумцями перші збірки футуристичних поезій: "Молоко кобилиць", "Затичка", "Дохлий місяць", – додали в музеї.

Російські окупанти, відступаючи з Херсона восени 2022 року, серед інших предметів мистецтва вкрали роботу Бурлюка "Сільський пейзаж" (1930), що належить до американського періоду творчості художника.

До колекції музею робота Бурлюка потрапила у 1980 році із приватної колекції – художник щедро роздаровував свої роботи друзям, знайомим, журналістам.

Що відомо про Давида Бурлюка

Давид Бурлюк – український художник-футурист, один із творців українського модернізму початку XX століття, поет та теоретик мистецтва, літературний і художній критик, видавець. Представлявся як "татарсько-запорозький футурист". Навчався в Олександрівській чоловічій гімназії (Суми), де отримав прізвисько "художник". Потім рік вчився в Казанській художній школі та два в Одеському художньому училищі, а згодом – в Мюнхені та Парижі.

У творчості проходив періоди захоплення імпресіонізмом, неопримітивізмом та іншими модерними течіями, та зрештою став ідеологом футуризму як у живописі, так і в літературі. Організовував мистецькі об'єднання, творчі школи, епатажні заходи футуристів, був редактором "Першого футуристичного журналу".

Російські солдати розграбували Херсонський музей на початку листопада минулого року. Окупанти вивозили речі з колекції фурами в супроводі озброєних людей у цивільному впродовж чотирьох днів. Керувала "евакуацією" призначена окупантами "директорка" Наталя Десятова.

Згодом картини з Херсонського музею "засвітились" у Художньому музеї Сімферополя, їх впізнала директорка Херсонського музею Аліна Доценко. А після відступу з Херсона росіяни ще й обстріляли музей.

Нещодавно музей ідентифікував дві вкрадені російськими окупантами картини: картину латвійського художника Карліса Добрайса "Реставратори" (1962), подаровану автором музею в Херсоні в 2017 році, і картину українського митця Леоніда Лабенка "В Горках" (1969). А згодом – ще три.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?