Росіяни влаштували екологічну диверсію в Чорному морі
Категорія
Світ
Дата публікації

Росіяни влаштували екологічну диверсію в Чорному морі

Росіяни влаштували екологічну диверсію в Чорному морі
Джерело:  online.ua

Росіяни розлили нафту в Чорному морі, розлив ліквідувати поки що не вдалося. 7 серпня в Російській Федерації повідомили про витік нафти з танкера поблизу м. Новоросійськ під час перекачування з Каспійського трубопровідного консорціуму.

Джерело: Інтерфакс

Площа витоку, за даними офіційних осіб, склала всього лише 200 квадратних метрів і була ліквідована в той самий день, увечері.

Однак, 8 серпня Інститут космічних досліджень (ІКД) Російської академії наук повідомив, що насправді цифри щодо площі забруднення значно занижені. Після аналізу супутникових знімків ІКД оприлюднив інформацію про значну нафтову пляму, яка вже розтягнулась на 80 км від берегової лінії і вглиб моря.

11 серпня 2021 року головний науковий співробітник Інституту океанології РАН Андрій Костяной зробив заяву, щодо відсутності небезпеки поширення плями. Нафтовий розлив, за його словами, не загрожує навколишньому середовищу і до кінця дня зникне сам.

“Оскільки погода спекотна, летючість велика, приблизно до 50 відсотків об’єму нафти випаровується протягом перших 12 годин. Це залежить від того, що саме виливалось — дизельне паливо чи мазут” — зауважив російський науковець.

Позиція екологів

З цим висновком не погоджуються в російському відділенні міжнародної організації “Грінпіс”. Екологи стверджують, що небезпека все ж існує і вимагають відповідних негайних дій від влади РФ.

Для ліквідації забруднення, як повідомляє директор по проєктам російського відділення "Грінпіс" Володимир Чупров, може знадобитись декілька тижнів і спеціальні плавучі засоби, аби провести локалізацію та збір нафти з поверхні моря.

Особливо міжнародні екологи остерігаються можливого шторму в Чорному морі протягом найближчих днів.

Якщо нафтову пляму не ліквідовувати, то частина її випарується в атмосферу, а частина потрапить на узбережжя. Це, в свою чергу, може призвести до тяжких захворювань людей та тварин і навіть сприяти виникненню онкології через канцерогенні властивості нафти або палива, виготовленого на її основі.

“На жаль, нафтові розливи — це невід’ємна частина нафтової галузі, вони трапляються на землі і на морі. Нафтові розливи у воді частіше за все значно складніші і небезпечніші. Тому що їх складно локалізувати, складніше прибрати і вони наносять шкоду іхтіофауні в першу чергу. Тобто — рибі, тому що вони рівномірно розподіляються по всій поверхні води і вбивають все живе, що потрапляє в зону дії небезпечної концентрації нафтопродуктів у водному середовищі” — зазначив еколог.

Читайте також:

  • Блінкен зробив ультимативне попередження Путіну щодо Криму.

  • Україну попередили про загрозливий план Путіна на Кримську платформу.

  • У Кремлі обурилися "провокацією" Києва про ППО США в Україні.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?