Російська економіка близька до краху — WSJ
Категорія
Економіка
Дата публікації

Російська економіка близька до краху — WSJ

Російська економіка близька до краху — WSJ
Джерело:  online.ua

Доходи РФ від продажу енергоносіїв продовжують скорочуватись через потужний вплив західних санкцій. Окрім цього Кремль вимушений постійно збільшувати видатки на злочинну війну проти України.

Джерело:   The Wall Street Journal

Як РФ через війну проти України ризикує остаточно розвалити власну економіку 

У матеріалі видання зазначається, що ще на початку злочинного вторгнення армії РФ в Україну Кремль користувався значним зростанням цін на нафту та газ, що дозволяло отримувати додатковий прибуток, але наразі ситуація докорінно змінилась.

Росія втратила знайну частину покупців власної нафти та газу серед країн ЄС та інших західних країн. Наразі фінансова система країни агресора відчуває значну напругу. Із листопада минулого року російський рубль втратив по відношенню до долара 20% власної вартості.

У країні скорочується робоча сила, адже молодь вимушена відправлятись на війну, або тікати з Росії. Невизначенність та обмеження також заважають інвестуванню в російську економіку.

Російська економіка входить у довгострокову регресію, -зазначила колишня співробітниця Центробанку РФ Олександра Прокопенко.

Як проблеми в економіці РФ вплинуть на подальший перебіг війни

За інформацією аналітиків у матеріалі видання, наразі не має ознак того, що проблеми в економіці завадять Кремлю у подальшому веденні злочинної війни проти України.

Однак дефіцит держбюджету поставив Кремль перед необхідністю поєднати завищені військові витрати із необхідністю соціального забезпечення громадян, на яких покладається кремлівський диктатор та військовий злочинець Володимир Путін.

Після втрати ринку ЄС Росія стала ще більш залежною від Китаю.

Незважаючи на стійкість Росії в короткостроковій перспективі, довгострокова картина виглядає похмуро: Москва буде набагато замкненішою і надмірно залежною від Китаю, - прогнозує старший науковий співробітник аналітичного центру Міжнародного інституту стратегічних досліджень у Лондоні Марія Шагіна.

Невизначенність економічних перспектив РФ пов'язана із хибним переконанням Путіна, що енергоносії можна використати для обмеження військової підтримки України з боку країн ЄС.

Замість того, щоб скоротити військову підтримку України, країни ЄС почали шукати альтернативних поставників нафти та газу.

Більшість потоків російського газу до Європи припинилися і після початкового стрибка світові ціни на газ різко впали. Тепер Москва заявляє, що скоротить видобуток нафти на 5% до червня, порівняно з попереднім рівнем. Він продає свою нафту зі знижкою до світових цін.

Через протягом 2 перших місяців цього року доходи РФ від продажу енергоносіїв були майже удвічі менші за аналогічні показники роком раніше.

Тільки за перші 2 місяці цього року дефіцит держбюджету РФ склав 34 млрд доларів, що дорівнює більш ніє 1,5% загального обсягу виробництва країни.

Це змушує Кремль компенсувати дефіцит за рахунок  суверенного фонду добробуту.

Аналітики зазначають, що російський уряд може також здійснювати позики на внутрішньому ринку. А фонд добробуту наразі складає 147 млрд доларів навіть після скорочення на 28 млрд внаслідок початку війни проти України.

Російські офіційні особи визнали наявність труднощів, але кажуть, що економіка швидко адаптувалася. Путін заявив, що його уряд ефективно протистоїть загрозам економіці.

Знаєте, є принцип: гармати замість олії. Звичайно, національна оборона є найвищим пріоритетом, але при вирішенні стратегічних завдань у цій сфері ми не повинні повторювати помилок минулого і не повинні руйнувати власну економіку, - цинічно заявив Путін минулого місяця.

Міжнародний валютний фонд підрахував, що потенційні темпи зростання Росії – темпи, за яких вона могла б зростати, – становили близько 3,5% до 2014 року, коли вона захопила Крим. Деякі економісти кажуть, що цей показник упав приблизно до 1%, оскільки продуктивність знижується, а економіка стає технологічно відсталою і більш ізольованою.

Для такої економіки, як Росія, 1% - це ніщо; це навіть не підтримує рівень, - зазначає Олександра Прокопенко.

У центробанку РФ цього місяця вже заявили, що нестача робочої сили, зменшення експорту та збільшення державних витрат збільшують ризики інфляції.

Інфляція у Росії у лютому становила близько 11% порівняно з тим самим місяцем минулого року.

За даними московського Інституту економічної політики Гайдара, у промисловості країни спостерігається найсильніший дефіцит робочої сили з початку обліку в 1993 році.
За даними центрального банку, витік мозку після вторгнення і військова мобілізація 300 тис людей минулої осені призвели до того, що близько половини підприємств зіткнулися з нестачею робочих рук. Високим попитом користуються слюсарі, зварювальники та механізатори.

Наразі зростання промислового виробництва в РФ відбувається за рахунок оборонних підприємств, що випускають ракети, артилерійські снаряди та військовий одяг.

Це не справжнє продуктивне зростання. Це не розвиває економіку, - зазначає Прокопенко.

Росії вдалося уникнути найгіршого минулого року, чому спочатку сприяли високі світові ціни на енергоносії. Згідно з офіційними даними, валовий внутрішній продукт впав на 2,1%, що набагато менше, ніж деякі ранні прогнози падіння на 10-15%.

Однак у січні та лютому цього року податкові надходження від нафти та газу, які становлять майже половину всіх доходів бюджету, скоротилися на 46% порівняно з аналогічним періодом минулого року, а державні витрати підскочили більш як на 50%.

Аналітики прогнозують, що беззбиткова для бюджету ціна на нафту в Росії, необхідна їй для балансу, зросла до 100 доларів за барель, оскільки витрати на війну лягають на бюджет.

Rystad Energy, консалтингова фірма, очікує, що інвестиції в розвідку та видобуток нафти і газу в Росії скоротяться цього року до 33 млрд доларів з прогнозованих 57 мільярдів доларів до вторгнення. Це означало б менше продукції майбутньому.

За оцінками аналітиків BP PLC, загальний видобуток нафти в Росії, який у 2019 році становив близько 12 млн барелів на день, до 2035 року знизиться до 7-9 млн барелів на день.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?