Російське ГРУ вербувало у Польщі українських біженців – WP
Категорія
Політика
Дата публікації

Російське ГРУ вербувало у Польщі українських біженців – WP

Російське ГРУ вербувало у Польщі українських біженців – WP
Джерело:  online.ua

Російське ГРУ вербувало у Польщі українських біженців. Вони мали стежити за перевезенням зброї для України та готувати диверсії.

Джерело: The Washington Post

Російське ГРУ вербувало у Польщі українських біженців 

У Польщі місцеві правоохоронці викрили групу завербованих спецслужбами РФ українських біженців. Вони повинні були стежити за перевезенням зброї для України та готувати диверсії.

У Головному розвідувальному управлінні Генштабу ЗС РФ доручали завербованим особам вести розвідку морських портів Польщі, встановлювати відеокамери вздовж залізниць та закладати пристрої стеження у військових вантажах.

Також російські спецслужбісти ставили завербованим завдання: пускати під укіс поїзди, які перевозять зброю для України.

Повідомляється, що серед затриманих – 12 українських біженців, один росіянин і троє громадян Білорусі.

Польський правоохоронець повідомив WP, що підозрюваним було доручено вчиняти підпали і вбивства.

За даними Служби внутрішньої безпеки Польщі (ABW), Москва вербувала біженців, використовуючи, зокрема, російськомовні Telegram-канали. Оголошення для потенційних диверсантів розміщалися серед пропозицій про роботу та оренду житла. В оголошеннях обіцяли заплатити кілька доларів за розміщення антиамериканських та антинатовських гасел. Після цього пропонувалися складніші завдання за більшу платню. Завербованим платили криптовалютою та банківськими переказами з невідстежуваних рахунків, – розповідає видання.

Польські правоохоронці виявили потенційних диверсантів випадково. Перехожий помітив об'єктив камери з-за кущів на важливій ділянці траси та повідомив про це в Службу безпеки.

Використовуючи дані камер та іншу інформацію, правоохоронці вийшли на все угруповання.

Російські шпигуни планували підривати потяги у Польщі

Викрита у липні мережа російьких шпигунів була найбільшою в історії Польщі. Загалом з березня по липень за звинуваченням у шпигунстві на користь російської військової розвідки ГРУ затримано 15 осіб.

Їм загрожує до 10 років позбавлення волі. Серед них громадяни Білорусі, Росії та України.

Агентурну мережу створили на початку 2023 року.

Висновки генпрокуратури Польщі свідчать, що вони отримували завдання на дистанційне виконання завдань безпосередньо з Москви, а потім, після їх виконання, отримували винагороду в криптовалютах (переважно біткоінах), які потім обмінювали на готівку.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?