Викриті шпигуни РФ у Польщі планували підривати потяги зі зброєю для України
Категорія
Світ
Дата публікації

Викриті шпигуни РФ у Польщі планували підривати потяги зі зброєю для України

Викриті шпигуни РФ у Польщі планували підривати потяги зі зброєю для України
Джерело:  online.ua

Російська розвідувальна мережа, яка діяла в Польщі і була викрита правоохоронцями, планувала підірвати потяги зі зброєю та гуманітарною допомогою для України.

Джерело: Gazeta Polska

Російські шпигуни планували підривати потяги у Польщі

Видання зазначає, що викрита мережа була найбільшою в історії Польщі. Загалом з березня по липень за звинуваченням у шпигунстві на користь російської військової розвідки ГРУ затримано 15 осіб.

Їм загрожує до 10 років позбавлення волі. Серед них громадяни Білорусі, Росії та України.

Агентурну мережу створили на початку 2023 року.

Висновки генпрокуратури Польщі свідчать, що вони отримували завдання на дистанційне виконання завдань безпосередньо з Москви, а потім, після їх виконання, отримували винагороду в криптовалютах (переважно біткоінах), які потім обмінювали на готівку.

Журналісти дізналися, справа має 66 томів, в яких є вказівки на плани мережі підірвати потяги зі зброєю та гумдопомогою, які прямують в Україну.

За словами видання, саме цей ризик спонукав польські спецслужби розпочати арешти.

З цієї причини перші арешти були саме у той час, а не якийсь інший. Ризик атак був надто великий для того, щоби продовжувати спостерігати за діями групи, - розповів виданню анонімний співрозмовник.

У Польщі ліквідували агентурну мережу РФ

Нагадаємо, що у березні польські спецслужби ліквідували шпигунську мережу, яка працювала на Росію. Наразі заарештовано 15 осіб.

Шпигуни стежили за транспортуванням зброї в Україну та готували диверсії в Польщі.

Агенти РФ встановили десятки прихованих камер на важливих трасах і залізничних вузлах, які фіксували рух на коліях і передавали зображення в мережу.

Видання RMF FM писало, що йдеться переважно про ділянки залізничних шляхів у Підкарпатському воєводстві – в тому числі в районі аеропорту в Ясьонці поблизу Жешува. Це є головним пунктом перевалки західної зброї та боєприпасів для України.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?