Російське вторгнення в Україну зробило ядерний конфлікт більш можливим — The Economist
Категорія
Світ
Дата публікації

Російське вторгнення в Україну зробило ядерний конфлікт більш можливим — The Economist

Російське вторгнення в Україну зробило ядерний конфлікт більш можливим — The Economist
Джерело:  online.ua

Американське видання The Economist пише, що навіть якщо президент РФ Володимир Путін ніколи не використає ядерну бомбу в Україні, він уже повалив світовий ядерний порядок. Важливо, щоб він бачив провал своєї ядерної тактики.

Джерело: The Economist

Путін повалив світовий ядерний порядок

Сто днів тому Володимир Путін розпочав своє вторгнення в Україну, попередивши про ядерний удар. Підвищивши ядерну готовність Росії та пообіцявши підкорення України, він пригрозив країнам, які спокусилися втрутитися, наслідками, «таких, яких ви ніколи не бачили за всю свою історію».

Автори матеріалу пишуть, що навіть якщо він ніколи не застосує бомбу в Україні, Путін уже порушив ядерний порядок. Після його погроз НАТО обмежило підтримку, яку було готове запропонувати Україні.

Один із наслідків - вразливі держави, які дивляться на світ очима України, відчують, що найкращий захист від ядерного агресора – мати власну ядерну зброю. Друге - інші ядерні держави повірять, що можуть виграти, копіюючи тактику Путіна. Якщо так, то десь хтось обов'язково втілить загрозу в реальність. Це не має стати ще однією руйнівною спадщиною цієї війни, - вказано в матеріалі.

Навіть якщо Путін блефує, його погрози роз'їдають гарантії безпеки, які дали неядерним державам. 1994 року Україна здала колишню радянську ядерну зброю на своїй території в обмін на запевнення Росії, Америки та Великої Британії, що її не атакують. Захопивши Крим та підтримавши сепаратистів на Донбасі у 2014 році, РФ грубо порушила цю обіцянку. США та Британія значною мірою залишилися осторонь, чим також порушили свої обіцянки, - зазначають у виданні.

Автори зазначають, що врятувати Україну від ядерної атаки необхідно, але замало. Світ також має переконатися, що Путін не досягне успіху в нинішній агресії, як досяг в 2014 році. Якщо знову повірить, що тактика спрацювала, у майбутньому запустить ще більше ядерних загроз.

Інші вчитимуться на його прикладі. Тому Україна потребує сучасної зброї, економічної допомоги і санкцій проти Росії, щоб змусити армію Путіна відступити.

Якщо Путін вважатиме, що НАТО бракує рішучості, Росія залишиться небезпечною. Якщо буде переконаний, що ядерні загрози гарантують різницю між поразкою і патовою ситуацією, яка рятує лице, Росія стане небезпечнішою, ніж будь-коли раніше.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?