Російські вакцини проти COVID-19 виявились малоефективними
Категорія
Світ
Дата публікації

Російські вакцини проти COVID-19 виявились малоефективними

Російські вакцини проти COVID-19 виявились малоефективними
Джерело:  online.ua

Фахівці з Інституту міждисциплінарних медичних досліджень Європейського університету в Санкт-Петербурзі провели дослідження російських вакцин від COVID-19 та виявили їхню вкрай низьку ефективність.

Джерело: "Коммерсантъ"

Російські вакцини виявились малоефективними у боротьбі з COVID-19

Зокрема, вчені вперше провели порівняльний аналіз ефективності всіх російських вакцин із захисту від штаму коронавірусу "Дельта".

За результатами дослідження, ефективність препарату "Супутник V" склала лише 58%, "Супутник Лайт" - 50%, "КовіВак" - 38%.

У дослідженні прийняли участь 3 тис 445 людей, яких розділили на дві групи. У першій групі опинились 1 тис 198 учасників із симптомами COVID-19 та підтвердженим діагнозом хвороби , які потрапили з 6 по 14 жовтня 2021 року на КТ у приватний Медінститут імені Березіна.

Другу групу представляли 2 тис 247 жителів Петербургу, серед яких були повністю вакциновані, а щонайменше 28 людей зробили щеплення препаратом "ЕпіВакКорона".

За словами одного з авторів дослідження Антона Барчука, відслідкувати людей, які не вакцинувались та безсимптомно перенесли COVID-19, виявилось неможливо, тому розрахункові показники були дещо зміщені у сторону зниження, що означає, що реальна ефективність вакцин вища, а ніж за висновками дослідження.

Між тим, результати дослідження показали, що ефективність препарату "ЕпіВакКорона" виявилась негативною та склала мінус 40%, що означає, що щеплені цим препаратом мають більший ризик інфікуватись COVID-19, а ніж взагалі не щеплені.

Фото - wikipedia.org

У свою чергу, у ДНЦ "Вектор" Росспоживнагляду вважають передчасними висновки петербурзьких учених про негативну ефективність вакцини ЕпіВакКорона, яка була створена в цьому центрі.

Представлені результати не забезпечують необхідної статистичної значущості для того, щоб робити висновки не лише про ефективність вакцинації ЕпіВакКороною, а й іншими вакцинами, - заявили представники наукового центру.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?