Російські ЗМІ виявили нові великі поховання військових армії РФ
Категорія
Світ
Дата публікації

Російські ЗМІ виявили нові великі поховання військових армії РФ

Російські ЗМІ виявили нові великі поховання військових армії РФ
Джерело:  online.ua

Російські журналісти виявили на Олександрівському кладовищі під Іркутськом два нових великих поховання загиблих у війні проти України військових злочинної армії РФ. На кладовищі масово ховають як загиблих найманців ПВК "Вагнера", так і мобілізованих росіян і військових за контрактом.

Джерело: "Люди Байкалу"

Що відомо про нові великі поховання загиблих окупантів під Іркутськом 

За інформацією журналістів видання, це кладовище спочатку почали згадувати найманці терористичної ПВК "Вагнера", називаючи його "братською могилою".

За словами матері загиблого 24-річного Расима Ігумнова, в'язня, якого завербували у "Вагнера" і який загинув в Україні 31 грудня минулого року, їй погрожували поховати сина під Іркутськом, якщо вона вчасно не забере тіло.

Мені сказали: або ви заберете труп, або ми поховаємо його в братській могилі в Іркутську, - розповіла журналістам Людмила Гілязова.

Наразі на території кладовища створено дві зони із похованими російськими військовими. Перша має назву "Алея героїв", там поховано 13 загиблих.

Ще одна територія розміщує похованних найманців ПВК "Вагнера" і налічує 53 могили.

На деяких могилах можна побачити вінки з символікою ПВК "Вагнера".

При цьому кількість поховань загиблих військових стрімко зростає і порожні могили вже риють наперед.

На "Алеї героїв" переважно поховані загиблі військові, уродженці Іркутської області.

З 13 осіб тільки про шість публікувалися некрологи, про смерть інших нічого публічно відомо не було.

За інформацією журналістів видання, принаймні троє –добровольці, двоє – мобілізовані, – один контрактник.

Всі вони загинули у війні проти України у період з грудня минулого року по березень цього року.

З 53 похованих в дальньому кутку цвинтаря "вагнерівців" тільки про п'ятьох були некрологи в соцмережах і районних газетах.

Щонайменше 43 загиблих з них були ув'язненими, їхній вік – від 20 до 62 років. З відкритих баз судів відомо, що 17 – засуджені за вбивство, решта – за крадіжки і наркотики.

Тільки 20 похованих на цьому кладовищі з Іркутської області, решта – з Бурятії і Забайкалля, що знаходяться східшіше.

Що відомо про родичі загиблих

Журналісти спробували відшукати родичів загиблих і з'ясували, що  принаймні четверо "вагнерівців" були сиротами, у багатьох були складні стосунки з родичами (частина з них відбували терміни в колоніях за злочини проти близьких – напади, крадіжки, вбивства).

При цьому переважна частина родичів загиблих росіян взагалі не знала про їхню загибель та поховання.

Смерть деяких з них згодом близьким підтвердили в ПВК "Вагнера". Іншим же сказали, що фото могили з ім'ям їхнього родича – фейк, і треба чекати офіційних повідомлень.

Наприклад, сестра Максима Герчикова, завербованого в ПВК "Вагнера" під час відбування покарання за 12 крадіжок і викрадення авто, розповіла журналістам, які показали їй фото могили брата під Іркутськом.

Пішов туди і мені нічого не сказав. Я дізналася від сторонніх людей. Ми давно не спілкувалися. Я тільки заїкнулася про кладовище в Іркутську - вони мені відразу: "Це фейк!". Типу, не вірте нікому, поки не прийде офіційне повідомлення, - розповідає сестра загиблого.

Інші, з ким ПВК "Вагнера" зв'язувалася, розповіли, що їх сповіщали про смерть і місце поховання родичів. Деякі навіть отримували компенсацію.

За смерть росіянина виплачували по 5 мільйонів рублів "гробових", ще 100 тисяч рублів – на похорон.

Деяким виплачували і зарплату загиблого. При цьому "гробові" і зарплату родичам віддавали готівкою в місці, яке вибирав спеціальний куратор від ПВК "Вагнера".

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?