Російський пілот намагався збити британський літак над Чорним морем у 2022 році — BBC
Категорія
Світ
Дата публікації

Російський пілот намагався збити британський літак над Чорним морем у 2022 році — BBC

Російський пілот намагався збити британський літак над Чорним морем у 2022 році — BBC
Джерело:  online.ua

У вересні 2022 року російський пілот Су-27 намагався збити літак-розвідник Королівських ВПС, вважаючи, що у нього є дозвіл на запуск ракет.

Джерело: BBC

Пілот РФ навмисне стріляв по літаку Британії

Під час інциденту пілот випустив дві ракети, перша з яких промахнулася, а не вийшла з ладу, як тоді стверджувала РФ.

РФ у вересня 2022 року заявила, що інцидент стався через "технічну несправність". Міноборони Великої Британії публічно прийняло пояснення Росії.

Проте тепер три високопоставлені західні джерела в обороні повідомили BBC, що повідомлення російських пілотів, перехоплені літаком RAF RC-135 Rivet Joint, дуже відрізняються від офіційної версії.

Відомо, що літак Королівських ВПС з екіпажем до 30 осіб 29 вересня минулого року виконував місію спостереження над Чорним морем у міжнародному повітряному просторі. Він зіткнувся з двома російськими винищувачами Су-27.

Перехоплені комунікації показують, що один із російських пілотів вважав, що йому дали дозвіл націлитися на британський літак після неоднозначної команди російської наземної станції, - йдеться у статті.

Одне західне джерело повідомило BBC, що слова, які вони почули, були "у вас є ціль". Цю неоднозначну заяву один із російських пілотів сприйняв як дозвіл на вогонь.

Російський пілот випустив ракету «повітря-повітря», яка успішно запустилася, але не змогла влучити в ціль.

Другий пілот не думав, що їм дали дозвіл на вогонь і почав лаятися на першого. Кажуть, що він фактично запитував його, чи він думає, що робить. Але перший пілот випустив ще одну ракету, яка виявилася несправною і просто впала.

Реакція Міноборони Британії

У заяві до парламентарів 20 жовтня 2022 року тодішній міністр оборони Бен Уоллес назвав це «потенційно небезпечним зіткненням».

Але він прийняв пояснення росіян, сказавши: «Ми не вважаємо цей інцидент навмисною ескалацією з боку росіян, і наш аналіз погоджується, що це сталося через несправність».

Про справжні обставини інциденту стало відомо з витоку секретних документів США, де американські військові описували інцидент як "майже збиття".

Читайте також:

  • Повітряні сили Данії перехопили два російські бомбардувальники

  • РФ заявила про перехоплення бомбардувальників США — з'явилася реакція Пентагона

  • Російський Су-35 перехопив польський літак над Чорним морем

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?