Російський Су-35 перехопив польський літак над Чорним морем
Категорія
Світ
Дата публікації

Російський Су-35 перехопив польський літак над Чорним морем

Російський Су-35 перехопив польський літак над Чорним морем
Джерело:  online.ua

5 травня російський винищувач тричі наближався до польського літака прикордонної служби, який бере участь у місії Frontex над Чорним морем в міжнародному повітряному просторі.

Джерело: RMF FM

Винищувач РФ перехопив польський літак

Речниця польської прикордонної служби Анна Міхальська повідомила, що російський літак здійснював агресивні та небезпечні маневри.

Під час патрулювання літака Turbolet L-410 польської прикордонної служби під час операції Frontex під командуванням Румунії сталася небезпечна подія в зоні операції, визначеній Румунією, - сказала вона.

 За її словами, двомоторний російський винищувач Су-35 без будь-якого радіозв’язку влетів у зону проведення операцій, визначену Румунією, після чого здійснив агресивні та небезпечні маневри – тричі заходив на посадку на польський літак без безпечного відведення.

Під час інциденту польський екіпаж тимчасово втратив контроль над літаком і втратив висоту.

Російський бойовий літак також пролетів прямо перед носом літака, перетнувши його траєкторію польоту на небезпечній відстані. За оцінкою екіпажу, це було близько 5 метрів. Після третього заходу на посадку російський винищувач відійшов від польського літака, - повідомила речниця.

До екіпажу прикордонного літака Turbolet L 410 входять два пілоти та три оператори авіаційної системи – це офіцери 1-го авіаційного відділу Управління авіації прикордонної служби в Гданську.

Через цей інцидент Центром об’єднаних повітряних операцій НАТО в Торрехоні у небо були підняті два бойові літаки ВПС Румунії та два літаки ВПС Іспанії, які діють у складі бойової служби повітряної поліції.

Що відомо про місію Frontex над Чорним морем

Польський літак бере участь у місії Frontex - багатоцільовій морській операції Western Black Sea2023 з 19 квітня 2023 року. Цього року це вже друга операція, в якій беруть участь польські прикордонники. Перша відбулася на початку року в Італії.

Western Black Sea 2023 – це спільна операція, яку очолює Румунія та координує Frontex. У цій операції також беруть участь Польща, Іспанія та Швеція, а також два агентства Європейського Союзу.

Операція спрямована на запобігання нелегальній міграції, незаконному рибальству, забрудненню моря та іншим видам транскордонної злочинності в Чорноморському регіоні. Операція «Західно-Чорноморська ММО» проводиться щорічно з 2019 року.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?