Розкрито подробиці атаки на літак А-50. В Білорусі розповіли про наслідки і пошкодження
Категорія
Політика
Дата публікації

Розкрито подробиці атаки на літак А-50. В Білорусі розповіли про наслідки і пошкодження

Розкрито подробиці атаки на літак А-50. В Білорусі розповіли про наслідки і пошкодження
Джерело:  online.ua

Білоруська група ByPol повідомила про пошкодження ДРЛО A-50 та розкрила усі подробиці атаки на літак.

Джерело: ByPol

Подробиці атаки та масштаби пошкоджень

Білоруські активісти з групи ByPol повідомили, що здійснили акцію учасники плану "Перемога". Було використано два дрони, переобладнані в дрони-камікадзе кустарним способом.

Кожен дрон ніс заряд 200 грамів вибухівки. Як ударний елемент було використано металеві кулі у кількості 200 шт. на кожен дрон.

Виходячи з опублікованих супутникових знімків, можна припустити, що є два місця пошкодження.

Повідомляється, що пошкоджено ключовий елемент – локатор.

Також видно пошкодження в передній частині літака, у районі розташування обтічника антени супутникової радіолінії

Повідомляється, що пошкодження фазованих антенних гратів означає, що антену доведеться міняти повністю з її повним розбиранням і демонтажем.

В групі підкреслили, що обладнання такого типу - це дорогий штучний продукт, що виготовляється на основі попереднього замовлення.

Не варто недооцінювати такі вражаючі чинники, як вплив вогню та тиск ударної хвилі, що призводить до деформації або усунення елементів локатора.

Ударні елементи (сталеві кулі) в ході вибуху повинні були проникнути на досить велику глибину відносно тонкої оболонки корпусу літака і завдати цим значних пошкоджень.

Невідомо, чи намагалися погасити літак та склад ймовірної суміші для гасіння. Висока температура і реакція на засоби пожежогасіння також могли спричинити зміну кольору крил та інших елементів. Якщо гасіння все ж було, то висока ймовірність потрапляння засобів пожежогасіння до зруйнованих місць.

Там вплив води або водних розчинів могло призвести до окислення внутрішньої частини хвилеводів.

Зазначено, що сама радіолокаційна система може вийти із ладу.

Відновлення таких ймовірних пошкоджень вимагає наявності не однієї ремонтної бригади

Партизани атакували літак А-50

26 лютого, на білоруському аеродромі "Мачулищі" партизани атакували російський розвідувальний літак А-50, вартістю 330 млн дол. за допомогою двох дронів.

А-50 — це російський літак дальнього радіолокаційного стеження, який створили на базі Іл-76.

Його використовують для виявлення та супроводження повітряних та надводних цілей, управління літаками винищувальної та ударної авіації при їх наведенні, а також він може служити повітряним командним пунктом.

Він прилетів до Білорусі ще 3 січня 2023 року та з того моменту зробив 12 вильотів. Попереднього разу борт прилітав до Білорусі 24 лютого 2022 року - у день повномасштабного вторгнення в Україну.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?