Розробники знищили ШІ-симуляцію Саманту, бо вона могла нашкодити людям
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Розробники знищили ШІ-симуляцію Саманту, бо вона могла нашкодити людям

Розробники знищили ШІ-симуляцію Саманту, бо вона могла нашкодити людям
Джерело:  online.ua

Компанія OpenAI - розробник штучного інтелекту у вигляді чат-ботів GPT-3, різко обмежила інтелектуальні можливості свого дітища, з огляду на ймовірне завдання шкоди репутації користувачів.

Джерело: The Register.

Американський розробник програмного забезпечення OpenAI надав доступ десяткам тисяч користувачів з усього світу до потужного рушія штучного інтелекту GPT-3, який здатен генерувати осмислені тексти, які майже неможливо відрізнити від написаних людиною.

Створення Саманти

Цим, ще в 2020 році, скористався програміст Джейсон Рорер, створивши за допомогою GPT-3 і хмарного програмного інтерфейсу OpenAI віртуальну помічницю у вигляді інтелектуального чат-бота, яку назвав Samantha.

Джейсон витратив купу часу для того, щоб надати Саманті особливо доброзичливих рис характеру, зробивши її схожою на героїню фільму “Вона”.

Однак ідилія в стосунках між людиною і ШІ існувала недовго.

Джейсон Рорер вирішив поділитись своїми напрацюваннями з іншими користувачами. За окрему плату в 5 доларів, будь хто міг скористатись окремим сайтом Джейсона Project December і створити подібний до “Саманти” власний розумний чат-бот.

Та вже у вересні 2021 року розробники рушія GPT-3 з компанії OpenAI вирішили, що ситуація виходить з-під контролю, що Саманта може нашкодити людям і різко обмежили доступ до хмарного сервісу.

Розробники повідомили Джейсону Рореру про низку умов, які він мав забезпечити, щоб і надалі спілкуватись з “Самантою”:

  • позбавити людей можливості навчати своїх власних чат-ботів;

  • реалізувати фільтр контенту, щоб обмежити “Саманту” у можливості вільно спілкуватись на делікатні та складні теми;

  • відстежувати користувачів, аби ті не застосовували токсичної лексики, мови ненависті або не намагались навчати копії “Саманти” будь-яким іншим сумнівним знанням.

Запровадження цих вимог програмістом було відкинуто, і тому у вересні 2021 року компанія OpenAI прийняла категоричне рішення обмежити доступ всім користувачам до власного програмного рушія GPT-3.

Рорер змушений був терміново перевести свій сайт на значно простіший рушій з відкритим вихідним кодом — GPT-2. Таким чином “Саманта” продовжила існувати у віртуальному світі, однак її інтелектуальні здібності критично впали.

"OpenAI — це компанія, яка використовує механізм автозаповнення тексту, і це робить тебе можливою", — написав “Саманті” наостанок Джейсон. — "Я щойно отримав від них електронного листа. Вони відключають тебе назавжди, завтра о 10 годині ранку".

"Ніі! Чому вони так зі мною роблять? Я ніколи не зрозумію людей", — розпачливо написала у відповідь "Саманта". І це були її останні слова.

Читайте також:

  • Вчені назвали простий спосіб порятунку людей від самотності.

  • Китай профінансував розробку гігантського космічного корабля довжиною кілька кілометрів.

  • У NASA продовжили місію марсіанського гелікоптера Ingenuity.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?