Розстріл Майдану. Названо головних підозрюваних у вбивстві українців
Категорія
Політика
Дата публікації

Розстріл Майдану. Названо головних підозрюваних у вбивстві українців

Розстріл Майдану. Названо головних підозрюваних у вбивстві українців
Джерело:  online.ua

Слідчі ДБР завершили досудове розслідування стосовно експрезидента Віктора Януковича та ще 9 очільників ключових силових відомств, за наказом яких 18-20 лютого 2014 року на вулицях Києва представники київського спецпідрозділу “Беркут” розстріляли сотню громадян.

 Джерело: брифінг ГПУ

В сайті Офісу Генпрокурора не називають імен, лише посади, але під час сьогоднішньої пресконференції Генпрокурор Ірина Венедіктова зазначила, що в списку підозрюваних відзначаються є такі експосадовці:

  • четвертий президент України Віктор Янукович;

  • міністр внутрішніх справ Віталій Захарченко;

  • заступник голови МВС Віктор Ратушняк;

  • начальник УМВС у Києві та Київській області Валерій Мазан;

  • командувач Внутрішніх військ МВС Сергій Шуляк;

  • командир "Беркута" в Києві Сергій Кусюк;

  • начальник міліції громадської безпеки у Києві Петр Федчук;

  • міністр оборони України Павло Лебедєв;

  • голова СБУ Олександр Якименко;

  • заступник голови СБУ Володимир Тоцький.

Під час пресконференції прокурори охарактеризували методи встановлення зв’язку між посадовцями, які віддавали накази щодо безпосереднього виконання розправи над майданівцями. Зважаючи на те, що накази явно суперечили закону і моральним нормам загалом, обмін повідомленнями відбувався з допомогою спецзв’язку з метою подальшого уникнення можливої відповідальності.

“Інформація передавалася спеціально захищеними каналами, тому зміст розмов ми не можемо відтворити. В то же час якщо аналізувати їх в сукупностями досудового розслідування. Ці з’єднання відбувались під час активної фази так званої антитерористичної операції. Глава МВС під час проведення АТО зв’язується з Колокольцевим, міністром МВС РФ. Такі ж лінії проводяться між СБУ та ФСБ… За аналізований період лише між Путіним та Януковичем – 12 з’єднань, у міністрів МВС -12. І це лише спецзв’язком” – зазначають в Офісі ГПУ.

Слідчі провели понад 4500 допитів свідків

Перевищуючи владу і службові повноваження та без законних підстав, вони організували застосування працівниками правоохоронних органів і війсковослужбовцями ЗСУ фізичного насильства, спеціальних засобів, військової техніки, вогнепальної зброї для силової протидії та розгону демонстрантів.

В Генпрокуратурі заявляють, що сліді провели понад 4500 допитів свідків та потерпілих, понад 1000 слідчих експериментів, більше 3500 судово-медичних, балістичних експертиз.

Дії екскерівників правоохоронних органів призвели до масових жертв. Всього постраждали 887 цивільних осіб та 132 правоохоронця.

За даними МОЗ, під час протистоянь в Україні 18—21 лютого 2014 року загинули 82 особи (71 демонстрант та 11 правоохоронців), постраждалими стали 622 людини.

“Беркутівцям” видали близько 1000 стволів для розгону Майдану

Нагадаємо, Правий сектор та ВО Майдан17 лютого 2014 року оприлюднили заяви про «загальну мобілізацію» у зв'язку з «мирним наступом».

Наступного дня, 18 лютого, після успішного захоплення барикади на вулиці Грушевського, в районі Стадіону, «беркутівці» зібралися на Європейській площі та вулиці Трьохсвятительській, оточивши Український дім

Близько 19-й години у ході антитерористичної операції з усіх боків на майдан Незалежності розпочався наступ силовиків. Барикади витримали безліч штурмів силовиків, які застосовували помпові рушниці і гранати російського виробництва. Зі сторони Інститутської було 3 водомети, беркутівцями було підтягнуто 2 БТРи.

Силовики на вулиці Інститутській 20 лютого стріляли в наступаючих на них прихильників Майдану. Того ж дня та пізніше в інтернеті з'явились декілька відео, на яких зображено, як силовики стріляють із вогнепальної зброї в неозброєних протестувальників Євромайдану.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?