Розстріляний росіянами герой Олександр Мацієвський був громадянином Молдови
Категорія
Україна
Дата публікації

Розстріляний росіянами герой Олександр Мацієвський був громадянином Молдови

Розстріляний росіянами герой Олександр Мацієвський був громадянином Молдови
Джерело:  online.ua

Снайпер з Чернігівщини Олександр Мацієвський, якого росіяни холоднокровно розстріляли у полоні після слів "Слава Україні", мав також громадянство Молдови.

Джерело:  заява  Міністерства закордонних справ та євроінтеграції Молдови

Розстріляний солдатами РФ Олександр Мацієвський виявився громадянином Молдови

Після підтвердження української сторони, що солдат, страчений російськими військовими - Олександр Мацієвський, рішуче засуджуємо вбивство громадянина Молдови, що може кваліфікуватися як воєнний злочин і грубе порушення міжнародного гуманітарного права. Висловлюємо глибокі співчуття родині і друзям Олександра Мацієвського та висловлюємо солідарність з українським народом, - виступили із заявою з цього приводу молдавські дипломати.

Окрім того, представники МЗС Молдови вкотре нагадали українцям та міжнародній спільноті, що офіційний Кишинів рішуче засуджує війну РФ проти України.

Що важливо знати про Героя України Олександра Мацієвського

Олександр Мацієвський народився у Кишиневі та проживав у Молдові перші 28 років життя – до 2008 року, коли з дружиною та сином переїхав у Ніжин.

Однак після переїзду до України він не здійснив вихід з громадянства Молдови, тому юридично зберігав подвійне громадянство Молдови та України, хоча, очевидно, вважав себе саме українцем.

Олександр Мацієвський (фото — відкриті джерела)

12 березня Служба Безпеки України офіційно підтвердила, що українським військовим на відео, де полоненого розстріляли після слів "Слава Україні!", був снайпер 163 батальйону 119 окремої бригади ТРО Чернігівської області Олександр Мацієвський.

Цього ж дня глава держави Володимир Зеленський присвоїв бійцю звання Героя України.

Сьогодні я присвоїв звання Героя України Олександру Мацієвському. Солдату. Людині, яку знатимуть всі українці. Людині, яку пам’ятатимуть вічно. За його хоробрість, за його впевненість – в Україні – і за його «Слава Україні!». Герою слава! Героям слава! Україні слава! — заявив президент.

Читайте також: 

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?