Рубль продовжує стрімко падати. Bloomberg уже з'ясувало ключові причини
Категорія
Економіка
Дата публікації

Рубль продовжує стрімко падати. Bloomberg уже з'ясувало ключові причини

Рубль продовжує стрімко падати. Bloomberg уже з'ясувало ключові причини
Джерело:  online.ua

Британські журналісти звертають увагу на те, що російський рубль впав на 23% відносно долара з початку року. Ба більше, станом на 9 серпня він торгується нижче 97 за долар, наближаючись до 100 - рівня, який спостерігався протягом місяця після початку вторгнення армії РФ в Україну.

Джерело:  Bloomberg

Що відбувається з російським рублем

За словами іноземних аналітиків, стрімке падіння рубля в 2023 році помістило його в трійку найгірших ринків, що розвиваються разом з турецькою лірою та аргентинським песо.

Однією з головних причин став суттєвий відтік валюти та погіршення умов зовнішньої торгівлі, оскільки санкції через війну в Україні негативно впливають на економіку.

Як зазначають представники Bloomberg Economics, очікується, що профіцит рахунку поточних операцій — приблизно різниця між експортом та імпортом — буде близьким до нуля в липні після того, як у червні став негативним.

Очільниця Центробанку РФ Ельвіра Набіулліна багато разів заявляла про погіршення умов зовнішньої торгівлі як про ключову причину обвалу рубля, виключаючи інтервенції для підтримки обмінного курсу.

Окрім того, наголошується, що великі російські експортери продали 84% своїх валютних надходжень на ринку в червні. Однак їхні доходи — головне джерело твердої валюти для Росії після вторгнення — скоротилися лише до 6,9 млрд дол у липні з 16,8 млрд дол за той самий період минулого року.

Що ще впливає на курс рубля

На думку аналітика Андрія Кочеткова, падіння рубля пов’язане не лише з погіршенням торговельного балансу, а й з відтоком капіталу, включаючи виведення грошей іноземними компаніями.

Журналісти також звертають увагу на те, що рубль станом на сьогодні позбавлений останнього джерела підтримки, яке він мав від регулярних продажів іноземної валюти російським Міністерством фінансів, оскільки з серпня фінансові органи перейшли на купівлю відповідно до фіскального правила.

Як вважають представники Freedom Finance Global, психологічно важлива позначка 100 за долар може бути досягнута уже незабаром.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?