Румунія пропонує заборонити імпорт усіх російських товарів до ЄС
Категорія
Політика
Дата публікації

Румунія пропонує заборонити імпорт усіх російських товарів до ЄС

Румунія пропонує заборонити імпорт усіх російських товарів до ЄС
Джерело:  online.ua

Румунія пропонує заборонити імпорт усіх російських товарів до ЄС та підтримує відміну обмеження на ввезення української агропродукції до ЄС.

Джерело: Derstandard

Румунія виступає за заборону російського імпорту до ЄС

Прем'єр-міністр Румунії Марчел Чолаку заявив, що атаки російських дронів на українські порти поблизу його країни говорять про те, що РФ не хоче, щоб Бухарест продовжував інвестувати в порти на Дунаї. Румунія робить це, аби збільшити обсяг перевезень зерна з України після блокування Росією зернової угоди.

Чолаку закликав підтримати Україну в експорті зерна, зазначивши, що інші країни повинні це зробити.

Так, необхідно подумати про механізм в Європейській комісії, щоб зерно з України пропонувалося в пріоритетному порядку, особливо для країн Африки.

Політичне лобіювання можна було б здійснювати саме в тих країнах, які купують зерно у Росії. Але, звичайно, ми повинні запропонувати альтернативи, – каже премʼєр.

Чолаку також зробив заяву щодо імпорту російського газу до Європи. За його словами, закупівля палива країни-агресора є помилкою і експорт газу з РФ треба повністю заборонити. Те саме стосується й інших російських товарів.

Румунія давно засвоїла урок і тому незалежна від російського газу. Вже тиждень Республіка Молдова також незалежна від російського газу. Тож завжди є рішення, навіть для складних економічних проблем. Ось чому я вважаю, що було б правильно, якби ми заборонили продаж російського газу або російських товарів в ЄС і демократичні держави, – пояснив він.

Премʼєр-міністр наголосив, що є дуже велика різниця між тим невеликим комфортом, який Європа втратить у цьому випадку, і тим, що відбувається в Україні.

Ви також повинні усвідомлювати, що насправді станеться, якщо Російська Федерація переможе. Хіба ми не створимо можливість для таких людей, як Путін, розмножуватися в інших державах Європи? Я вважаю, що ЄС готується до повної незалежності від російського газу, навіть якщо ціни на газ будуть вищими протягом певного періоду часу, – резюмував Марчел Чолаку.

Росія зірвала зернову угоду

РФ вийшла з зернової угоди у липні, заявивши про невиконання ї вимог, маючи на увазі усунення перешкод для експорту добрив і включення державного Россільгоспбанку в міжнародну платіжну систему SWIFT.

Нагадаємо, що угоду підписали у Стамбулі в липні 2022 року. РФ та Україна окремо підписали угоди з Туреччиною та ООН, створивши безпечний коридор через Чорне море для експорту зернових з трьох українських портів.

Після виходу з зернової угоди РФ почала атакувати ракетами і дронами південь України, де знаходяться зерносховища та портова інфраструктура, аби цим своїм терором змусити світ пристати на її умови. У відповідь на це Москва обіцяє розглянути можливість відновлення зернової угоди.

Під час атак на Одещину останнім часом страждає сусідня Румунія – туди вже кілька разів залітали російські дрони-камікадзе. Останній такий випадок зафіксовано 13 вересня – нові уламки безпілотника знайшли розкиданими на площі в кілька десятків метрів у районі міст Нуферу та Вікторія в окрузі Тулча.

Після цього у Румунії закрили небо в 30-кілометровій зоні поблизу кордону з Україною. Заборона на польоти стосується літаків та безпілотників.

Читайте також:

  • Румунія викликала повіреного РФ "на килим" через уламки дронів на своїй території

  • У Румунії знову виявили уламки російських БпЛА

  • МЗС Румунії знову викликало представника РФ через нові уламки дронів на своїй території

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?