Саміт G20 може вперше завершитися без спільного комюніке — ЗМІ
Категорія
Політика
Дата публікації

Саміт G20 може вперше завершитися без спільного комюніке — ЗМІ

Саміт G20 може вперше завершитися без спільного комюніке — ЗМІ
Джерело:  online.ua

Країни Великої двадцятки на саміті в Індонезії можуть вперше не ухвалити спільне комюніке через відмову РФ назвати своє вторгнення в Україну війною.

Джерело: Bloomberg

РФ відмовляється назвати вторгення в Україну війною у комюніке G20

G-20, яка збирається на Балі, Індонезія, може вперше завершитися без спільної заяви, погодженої всіма членами, які складають найбільші економіки світу.

Це поставило б під сумнів її подальшу корисність як групи, оскільки зростають розбіжності між заможнішими членами та тими, хто виніс на собі тягар економічного розладу спочатку через пандемію, а тепер продовольчу та енергетичну безпеку, загострену війною Росії, - вказує видання.

Росія та США вже не змогли домовитися про формулювання спільної заяви після окремого багатостороннього саміту в Камбоджі на вихідних, а міністр закордонних справ Сергій Лавров звинуватив США та їхніх союзників у наполяганні «на абсолютно неприйнятних формулюваннях щодо ситуації в Україні».

За словами дипломатів, знайомих з переговорами, одним із можливих сценаріїв є так зване роздільне комюніке, коли країни розділяються на групи залежно від їхньої позиції з певного питання.

Іншою можливістю є заява 19+1 (де більшість G-20 підписується, а Росія видає документ, що не погоджується) або короткий виклад обговорень, підготовлений індонезійськими господарями.

Росія може погодитися на формулювання, яке стосується конфліктів загалом, не виділяючи окремо Україну, - сказала особа, знайома з дискусіями, - але це може не задовольнити США та інших. Це може закінчитися компромісом. Але деякі країни можуть у кінцевому підсумку просто утриматися від цього.

Позиція Китаю може виявитися ключовою.

За словами людей, обізнаних з ходом дискусії, Пекін досі не бажав підписувати тексти комюніке, які засуджують Росію. Цілком можливо, що Китай не вірить, що в його інтересах є повна ізоляція Росії.

Радник США з національної безпеки Джейк Салліван заявив журналістам у неділю, що «Сполучені Штати та наші партнери з G-7 мають намір підготувати спільну заяву чи комюніке».

Високопоставлений французький чиновник сказав, що малоймовірно, що всі члени G-20 підпишуть комюніке, у якому згадується війна, і наполягав на тому, що такі альтернативи, як роздільна заява також підійдуть.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?