СБУ затримала поплічника Шуфрича за фінансування Росгвардії у Криму
Категорія
Україна
Дата публікації

СБУ затримала поплічника Шуфрича за фінансування Росгвардії у Криму

СБУ
сбу

Служба безпеки затримала бізнес-партнера народного депутата Нестора Шуфрича. Його підозрюють у фінансуванні Росгвардії у тимчасово окупованому Криму.

Що відомо про затриманого помічника Шуфрича

Спецслужба зʼясувала, що підозрюваний займався укладанням договору із структурами Росгвардії на охорону підконтрольної нардепу елітної нерухомості в Криму.

Таким чином усього за три місяці на рахунки окупантів перевели понад пів мільйона російських рублів (близько 209 тисяч гривень). Призначення платежів — надання “послуг воєнізованої охорони” обʼєктів народного депутата на території півострова.

Бізнес-партнеру Шуфрича повідомили про підозру за ч. 3 ст. 110-2 Кримінального кодексу України (фінансування дій з метою повалення конституційного ладу).

Йому загрожує до восьми років тюрми з конфіскацією майна.

Що відомо про справу Шуфрича

У вересні 2023 року Нестор Шуфрич отримав підозру в державній зраді. За даними слідства, він “тісно співпрацював” і виконував завдання колишнього секретаря РНБО Володимира Сівковича, агента ФСБ, який координував російську агентуру в Україні.

Одним з основних завдань Шуфрича, за даними слідства, була підривна діяльність в інформаційній сфері: він постійно поширював наративи Кремля про те, що українська держава — «штучне утворення», що в України та росії «спільна історія» і що українці й росіяни — «один народ». Таким чином, стверджують у СБУ, Шуфрич намагався розвинути проросійські настрої в українському суспільстві.

15 вересня суд відправив Шуфрича під варту без права внесення застави. Востаннє арешт продовжили до 11 травня.

У нього вдома в селі Козин на Київщині знайшли низку медалей, колекцію кітелів і десяток радянських нагород. Джерела «Бабеля» в СБУ також повідомили, що під час обшуків у нього знайшли документ зі схемою автономії для Донецької та Луганської областей.

Він передбачає перейменування цих областей у «краї», широку автономію, проведення виборів, формування окремих “уряду” і “парламенту”. Під документом, датованим липнем 2014 року, стоять підписи Віктора Медведчука і Шуфрича.

20 вересня Рада зняла Нестора Шуфрича з посади голови Комітету з питань свободи слова.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?