Сербія планує позбутися газової залежності від Росії
Категорія
Світ
Дата публікації

Сербія планує позбутися газової залежності від Росії

Сербія планує позбутися газової залежності від Росії
Джерело:  online.ua

Влада Сербії уже розглядає можливість розбудови нових газопроводів із сусідніми країнами з метою зменшення залежності від російського блакитного палива, а також перетворення своєї країни на регіональний транзитний вузол. З такою заявою виступила очільниця Міністерства гірської промисловості та енергетики Сербії Дубравка Джедович.

Джерело:  Bloomberg

Сербія хоче позбутися газової залежності від РФ

За словами Джедович, у її країни замало власних ресурсів, особливо коли йдеться про газ.

Але для нас важливо все, що може зменшити залежність від Росії в газовому сегменті, – підкреслила міністерка.

Дубравка Джедович звернула увагу на те, що мовиться про проєкти вартістю "сотні мільйонів євро" з постачання гагу з таких країн, як Азербайджан, а також сполучення з терміналами для скрапленого газу в Греції.

Що важливо розуміти, уже зараз Сербія бере участь у будівництві інтерконектора з Болгарією вартістю 93 мільйони євро, де половину витрат покриває офіційний Брюссель. Цей проєкт дозволить імпортувати газ з Центральної Азії і терміналів зрідженого природного газу на Середземному морі.

Ба більше, влада Сербії обговорює створення такої інфраструктури в Північною Македонією вартістю 80 мільйонів євро й потенційно – з Албанією.

Щойно ми забезпечимо сполучення з (газовими) потоками, що надходять із альтернативних джерел, ми будемо менш залежними від російських потоків, – наголосила міністерка.

Як уже згадувалося раніше, поки країна імпортує весь свій газ із Росії – "Газпром" продає їй газ через продовження газопроводу "Турецький потік" за цінами, нижчими за ринкові.

Що важливо розуміти, Сербія балансує між прагненням стати членом ЄС і утриманням від запровадження санкцій проти Росії.

Окрім того, влада країни також прагне диверсифікації постачання енергоносіїв з РФ.

  Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?