Сейм Литви закликав запросити Україну в НАТО на саміті у Вашингтоні
Категорія
Політика
Дата публікації

Сейм Литви закликав запросити Україну в НАТО на саміті у Вашингтоні

Сейм Литви закликав запросити Україну в НАТО на саміті у Вашингтоні
Джерело:  online.ua

Сейм Литви 19 вересня прийняв резолюцію з закликом запросити Україну в НАТО на саміті у Вашингтоні. За рішення проголосували 122 члени парламенту.

Джерело: LRT

Сейм Литви закликав запросити Україну в НАТО на саміті у Вашингтоні

Сейм Литви 19 вересня ухвалив резолюцію, в якій звернувся до країн Північноатлантичного Альянсу із закликом запросити Україну в НАТО під час Вашингтонського саміту.

За це рішення проголосували 122 члени Сейму.

Україна є постачальником безпеки, тому її членство в НАТО зміцнить Альянс, буде набагато ефективнішим і коштуватиме менше, ніж нинішня підтримка України для самооборони. За повної підтримки України практичними засобами, включно з політичною підтримкою НАТО, було б правильно запросити Україну приєднатися до НАТО, – йдеться у документі.

Голова комітету Сейму у закордонних справах Жигімантас Павільоніс зазначив, що у підготовці цього документу брали участь не тільки литовські депутати, й ті, хто підписав Акт про незалежність Литви – Вітаутас Ландсбергіс, Емануеліс Зінгеріс, Альбінас Янушка, Пятрас Вайтекунас.

Ми сподіваємося, що те, чого не вдалося зробити у Вільнюсі, вдасться домогтися у Вашингтоні за десять місяців, – підкреслив Павільоніс.

Він наголосив, що якщо членство України в НАТО не буде закріплено, існує загроза "поганого миру", що позначиться і на безпеці Литви.

Саміт НАТО у Вільнюсі: що відомо

За підсумками саміту НАТО у Вільнюсі влітку 2023 року лідери Альянсу погодились вилучити вимогу про План дій щодо членства на шляху України до Альянсу. Водночас союзники дали зрозуміти, що запросять Україну приєднатися до НАТО, "коли будуть досягнуті умови".

Крім того, було започатковано Раду Україна-НАТО. Окрім першого засідання на полях саміту, її також скликали на прохання Києва після того, як Росія вийшла з Чорноморської зернової ініціативи.

Віцепрем’єрка з європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина вважає, що Україна буде готова до членства в ЄС за 2 роки, а до вступу в НАТО – навіть раніше.

Президент Литви відповів, коли очікує «зеленого світла» для членства України в НАТО

Зараз ми маємо докласти максимум зусиль, і я дуже сподіваюся на співпрацю Республіки Польща, щоб на Вашингтонському саміті ми могли допомогти зробити ще один крок вперед і, можливо, дати зелене світло членству України в НАТО, — сказав Науседа.

Він також підкреслив, що на липневому саміті НАТО у Вільнюсі було створено все робоче середовище та алгоритм вступу України до альянсу в майбутньому, а ухвалений текст є «максимумом того, чого можна було досягти».

Науседа також додав, що бачить послідовні зусилля президента США Джо Байдена щодо продовження підтримки України.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?