Сейсмологи розробили програму для прогнозування землетрусів
Категорія
Технології
Дата публікації

Сейсмологи розробили програму для прогнозування землетрусів

Сейсмологи розробили програму для прогнозування землетрусів
Джерело:  online.ua

Жодна нинішня технологія чи метод не здатні прогнозувати землетруси. Ми не можемо точно передбачити, де й коли він відбудеться, а лише аналізуємо ймовірності на основі даних про наявні розлами в земній корі. Однак скоро у сейсмологів, можливо, з'явиться новий метод виявлення.

Джерело: Live Science

Сейсмологи розробили програму для прогнозування землетрусів

Вони вважають, що дані глобальної системи позиціонування (GPS) можуть допомогти виявити ознаки землетрусу за дві години до початку відчутних поштовхів. Це не багато, але цілком достатньо, щоб попередити людей і зменшити кількість можливих жертв.

Землетруси відбуваються, коли розташовані під поверхнею Землі плити повільно рухомих гірських порід, вони ж тектонічні плити, раптово зсуваються одна відносно одної. При цьому виникає хвиля енергії, що викликає струс поверхні. Протягом десятиліть учені намагалися знайти закономірність, яка передує сильним землетрусам, але поки що ці спроби не увінчалися успіхом.

Однак супутники GPS можуть допомогти дослідникам, відстежуючи невеликі "прослизання" тектонічних плит у процесі їхнього скреготу одна об одну. Супутники здатні визначати рух ґрунту, вимірюючи положення датчиків, встановлених навколо Землі, і реєструючи їх зміщення з плином часу.

Як це працює

Дослідники проаналізували GPS-дані про більш ніж 90 землетрусів із магнітудою понад 7 і простежили, як зміщувалася земля протягом 48 годин, що передували кожному землетрусу. Виявилося, що за дві години до початку землетрусів горизонтальні рухи ґрунту прискорювалися за експонентою, що відповідає "повільному ковзанню розломом" – коли ґрунт рухається без утворення сейсмічних хвиль або поштовхів.

Сейсмологи повторили цей аналіз на інший часових інтервалах, але не знайшли нічого: в переважній більшості випадків повільне сповзання розлому відбувається тільки перед землетрусами.
Утім, виявляти ледь помітні рухи ґрунту можна буде лише в тому разі, якщо люди розроблять досконаліші системи GPS. Для виявлення закономірності, що передує землетрусу, знадобився величезний масив даних, зібраних з понад 3000 датчиків по всьому світу. Крім того, побачити наближення поштовхів в окремому місці можна буде тільки за допомогою датчиків, чутливість яких принаймні у 100 разів вища, ніж у наявних.

Тож поки що результати нового дослідження, опублікованого в журналі Geophysics, найімовірніше, не можуть бути застосовні для передбачення землетрусів. Але це дає надію на майбутнє.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?