Ще два судна йдуть тимчасовим коридором з українського чорноморського порту
Категорія
Україна
Дата публікації

Ще два судна йдуть тимчасовим коридором з українського чорноморського порту

Ще два судна йдуть тимчасовим коридором з українського чорноморського порту
Джерело:  online.ua

Ще два заблокованих через війну судна йдуть тимчасовим коридором з українського чорноморського порту Південний до проливу Босфор.

Джерело: Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України

Ще два судна вийшли з українського порту

Ще два заблокованих через війну судна йдуть тимчасовим коридором з чорноморських морських портів України.

Про це повідомило Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України.

Балкери ANNA-THERESA (прапор Ліберія) та OCEAN COURTESY (Маршаллові острови) вийшли з порту Південний і рухаються встановленим коридором в напрямку Босфору. На борту — 56 тисяч тонн чавуну та 172 тисяч тонн залізорудного концентрату.

Обидва балкера знаходяться в оперуванні сінгапурської судноплавної компанії і перебували в порту Південний до повномасштабного вторгнення. Балкер ANNA-THERESA знаходився в порту з 22 лютого 2022 року, а OCEAN COURTESY — з 16 лютого 2022 року.

Установлений навігаційним дорученням ВМС ЗСУ коридор першочергово використовується для евакуації суден, які перебували в українських портах Чорноморськ, Одеса та Південний на момент повномасштабного вторгнення російської федерації. З 15 серпня тимчасовим коридором скористалось вже 4 судна.
Першими цей шлях пройшли контейнеровоз JOSEPH SCHULTE та балкер PRIMUS 16 та 27 серпня.

Тимчасові коридори до чорноморських портів України

Україна запропонувала через вихід Росії з зернової угоди та погрози судноплавству у Чорному морі тимчасові маршрути у своєму зверненні до Міжнародної морської організації (ІМО).

Коридори почали діяти з 8 серпня 2023 року, згідно з навігаційним дорученням Військово-морських сил Збройних сил України № 6.

У Мінвідновлення зазначають, що передусім вони використовуються для евакуації суден, які перебували в українських портах Чорноморськ, Одеса та Південний на момент повномасштабного вторгнення РФ.

Водночас спостерігаються спроби російських провокацій у Чорному морі для впливу на рух суден до українських портів.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?