До Стамбула прибуло перше судно, яке вийшло з Одеси через новий коридор
Категорія
Світ
Дата публікації

До Стамбула прибуло перше судно, яке вийшло з Одеси через новий коридор

До Стамбула прибуло перше судно, яке вийшло з Одеси через новий коридор
Джерело:  online.ua

Перше судно, яке використало український чорноморський коридор, прибуло до Стамбула у Туреччині.

Джерело: Reuters

Україна забезпечить гуманітарний коридор у Чорному морі

Контейнеровоз Joseph Schulte під прапором Гонконгу, який на початку цього тижня покинув порт Одеси, перебував у порту з 23 лютого 2022 року.

Місцеві ЗМІ повідомили, що судно стане на якір у порту Амбарлі на півдні Стамбула.

Минулого тижня Україна оголосила про «гуманітарний коридор» у Чорному морі для виходу вантажних суден, які опинилися в заблокованими в портах після того, як РФ зірвала зернову угоду у липні.

Україна зазначила, що коридор буде використовуватися в першу чергу для евакуації суден, які застрягли в українських портах.

Звичайно, все буде проходити під наглядом Збройних сил України. Ми робимо все можливе для забезпечення безпеки, - сказав речник ВМС України Дмитро Плетенчук.

У першу чергу цей маршрут стосуватиметься таких суден, як контейнеровози, які застрягли в українських портах з початку війни, і на них не поширювалася зернова угода.

У РФ не коментували, чи дотримуватимуться вони судноплавного коридору.

Вихід РФ з зернової угоди

Нагадаємо, що 17 липня Росія заявила, що призупиняє свою участь у зерновій угоді.

Угода була укладена за посередництва ООН і Туреччини в липні минулого року і мала пом’якшити глобальну продовольчу кризу, дозволивши безпечно експортувати українське зерно.

Вона допомогла знизити ціни та послабити глобальну продовольчу кризу, оскільки Україна є великим виробником зернових та олійних культур.

Ціни на зернові та олійні культури вже зросли у відповідь на повідомлення про припинення участі Росії в угоді. Підвищення призведе до зростання цін на основні продукти харчування, такі як хліб і макарони у найближчі місяці.

У рамках зернової угоди Україна змогла експортувати 32,9 млн тонн сільськогосподарської продукції, у тому числі 16,9 млн тонн кукурудзи та 8,9 млн тонн пшениці.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?