Що означає арешт терориста Гіркіна в РФ — аналіз ISW
Категорія
Світ
Дата публікації

Що означає арешт терориста Гіркіна в РФ — аналіз ISW

Що означає арешт терориста Гіркіна в РФ — аналіз ISW
Джерело:  online.ua

На думку американських аналітиків, арешт колишнього російського офіцера та воєнного злочинця Ігоря Гіркіна (Стрєлкова) 21 липня може бути публічним проявом зміни балансу сил між угрупованнями Кремля, можливо, на шкоду ФСБ, в якій Гіркін служив.

Джерело: ISW

У Кремлі позбавляються пропагандистів після заколоту Пригожина

21 липня суд у Москві відправив Гіркіна у СІЗО до 18 вересня за звинуваченням в екстремізмі.

Гіркін безуспішно намагався довести в суді, що він не має високого ризику втечі через вирок Гаазького трибуналу, але суд назвав популярність Гіркіна та «зв’язки в правоохоронних органах» як причини його негайного ув’язнення.

Судові документи вказують на те, що російська влада порушила справу проти Гіркіна 18 липня – у день, коли Гіркін опублікував кілька різких дописів з критикою президента Росії Володимира Путіна.

Російські інсайдерські джерела стверджували, що арешт Гіркіна є частиною зусиль Адміністрації Президента Росії розправитися з вибраними високопоставленими російськими ультранаціоналістами після збройного повстання фінансиста Вагнера Євгена Пригожина 24 червня, - пишуть аналітики.

Одне з російських джерел, пов’язане з російськими службами безпеки, оприлюднило документ, затверджений після повстання Вагнера, в якому Адміністрація Президента Росії нібито наказала російській владі «втілити репресивні заходи проти божевільних, у тому числі Стрєлкова-Гіркіна».

За словами аналітиків, документ також був спрямований на кількох відомих пропагандистів, у тому числі Маргариту Симоньян, відомих військових блогерів, депутатів Держдуми Росії, які активно пишуть в інтернеті, і Пригожина.

Раніше російські інсайдерські джерела заявляли, що кремлівські угруповання почали боротьбу за контроль над російським інформаційним простором, а перший заступник глави адміністрації президента РФ Сергій Кирієнко намагався підірвати авторитет Симоньян.

ГІркін мав покровителя серед силовиків РФ

Арешт Гіркіна вказує на те, що невідомі російські посадовці можуть переслідувати відомих ультранаціоналістів, які регулярно розкривають інсайдерську інформацію про Кремль.

ISW оцінює, що Гіркін, ймовірно, має підтримку невідомого  силовика  – можливо, у Федеральній службі безпеки (ФСБ) Росії – який просував свої інтереси, використовуючи Гіркіна як канал для розкриття вибраної інформації ультранаціоналістичній онлайн-спільноті Росії.

Повстання Вагнера, ймовірно, змінило баланс сил у Кремлі, потенційно позбавивши деяких покровителів – у тому числі покровителя Гіркіна – прихильності Путіна і, отже, частини їхньої влади, - йдеться у звіті аналітиків.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?