Що відчувають люди перед смертю — нове дослідження вчених
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Що відчувають люди перед смертю — нове дослідження вчених

Що відчувають люди перед смертю — нове дослідження вчених
Джерело:  online.ua

Під час нового масштабного дослідження іноземні вчені вирішили вивчити та проаналізувати параметри мозкової активності пацієнтів із зупинкою серця, яким проводили реанімаційні заходи, щоб дізнатися, що відчувають люди перед смертю.

Джерело: Researchgate

Що відчувають люди під час смерті

За словами вчених, пацієнтам у реанімації подавали звукові сигнали через навушники та показували картинки, оскільки хотіли перевірити здатність візуального сприйняття.

Як вдалося дізнатися, майже у 40% учасників досліджння збереглися спогади чи відчуття, схожі на сновидіння, які пов'язують із моментом зупинки серця.

Частина людей зазнавала переживань, пов'язаних зі смертю, – бачили або чули голоси померлих близьких. Комусь здавалося, що вони стоять біля свого ліжка і спостерігають за тим, що відбувається навколо. Хтось бачив сни та розповідав їхній сюжет, деякі люди згадували момент виходу з коми під час реанімації чи після неї.

Варто звернути увагу на те, що дослідження було обмежене низьким виживанням пацієнтів із зупинкою серця.

В результаті вченим вдалося дізнатися, що за відсутності ознак свідомості вона все одно зберігається.

Окрім того, наголошується, що це дослідження – один із перших серйозних кроків у розумінні того, що відчуває людина в момент смерті.

Фото — unsplash.com

Як побороти страх смерті

Страх смерть притаманний усім живим організмам й побороти його майже неможливо.

У більшості випадків люди звертаються до психотерапії.

У наукових публікаціях описано лікування різними її видами, наприклад терапією гідності, систематичною десенсибілізацією і навіть гумористичною терапією. Для ракових хворих є ефективна методика короткої індивідуальної психотерапії "Управління раком та осмислений спосіб життя" (Managing Cancer and Living Meaningfully, CALM).

Що цікаво, в одному канадському експерименті 39 іпохондриків, 93% яких дуже боялися померти, лікували когнітивно-поведінковою терапією протягом 14 тижнів, і цей досвід справді був ефективним.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?