Що загрожує українцям за ігнорування повістки для уточнення даних – відповідь юриста
Категорія
Україна
Дата публікації

Що загрожує українцям за ігнорування повістки для уточнення даних – відповідь юриста

Що загрожує українцям за ігнорування повістки для уточнення даних – відповідь юриста
Джерело:  online.ua

Наразі в Україні триває мобілізація та масове вручення повісток. Їх видають в будь-яких місцях, які не заборонені законодавством. Однак отримання повістки не означає, що вже наступного дня людину відправлять на фронт. Таким чином уточнюють військово-облікові дані українців.

Джерело: Безоплатна правнича допомога

Що буде якщо проігнорувати повістку

Людину, яка проігнорувала отриману повістку для уточнення військово-облікових даних та не прийшла у визначений документом дату та час, може настати адміністративна відповідальність - штраф, пояснили юристи.

Станом на лютий 2023 року це 3400-5100 грн (від 200 до 300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян), - зазначають правники.

Керівники Територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки ухвалюють рішення про накладання штрафу.

Саме керівники ТЦК мають видавати постанови про накладення штрафів, повідомляють у "Безоплатній правовій допомозі".

Військовозобов’язаний також має можливість оскаржити постанову про надання штрафу.

А от сплатити штраф потрібно не пізніше 15 днів з моменту вручення постанови.

Якщо штраф не сплатити вчасно, то постанову про нього передадуть до державної виконавчої служби, а його сума тоді зросте вдвічі.

Квитанцію про оплату або її копію треба приносити посадовій особі, яка винесла постанову про штраф. На це дається 3 робочі дні від дня закінчення терміну, передбаченого для оплати штрафу.

Хто з військовозобов'язаних підлягає бронюванню

Керівники певних підприємств та установ мають право забронювати від призову своїх працівників, якщо вони підпадають під певну категорію.

В Україні незалежно від військового звання, віку та військово-облікової спеціальності бронюванню підлягають:

  • Військовозобов’язані, які займають посади державної служби категорій “А” та “Б”, керівники міністерств та їх заступники, керівники державних органів, органів державного управління, юрисдикція яких поширюється на всю територію України, та їх заступники, керівники самостійних структурних підрозділів таких органів та їх заступники, а також працівники патронатних служб;

  • Військовозобов’язані, які займають посади першої — четвертої категорій посад в органах місцевого самоврядування;

  • Військовозобов’язані керівники підприємств, установ і організацій, яким встановлено мобілізаційні завдання (замовлення), та їх заступники тощо.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?