Шляхи реагування та запобігання СНПК. У Києві відбувся масштабний форум
Категорія
Україна
Дата публікації

Шляхи реагування та запобігання СНПК. У Києві відбувся масштабний форум

Шляхи реагування та запобігання СНПК. У  Києві відбувся масштабний форум
Джерело:  online.ua

30 вересня у Києві відбувся масштабний форум "Взаємодія органів державної влади, регіональних представників Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини та громадських організацій і міжнародних партнерів з метою підвищення обізнаності та експертності при реагуванні та попередженні СНПК”. 

Джерело:  online.ua

Форум щодо реагування й запобігання СНПК: чому він важливий для України та світу

Сексуальне насильство, пов’язане з конфліктом, – це складна психологічна тема, особливо для тих, хто постраждав від цього злочину.

В межах заходу не лише обговорювали цю проблематику, але й шукали шляхи реагування та запобігання сексуальному насильству, пов’язаному з конфліктом (СНПК).

Спікери форуму (фото — online.ua)

Під час форуму порушувались теми:

  • Надання допомоги особам, які постраждали від сексуального насильства;

  • Роботи над виявленням жертв і випадків сексуального насильства;

  • Взаємодії між державними органами влади, громадськими й міжнародними організаціями з цієї проблематики.

Про що говорили спікери форуму

В онлайн-форматі до учасників форуму звернулася віцепрем’єрка з питань Європейської та Євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина.

Ми сьогодні вже точно знаємо, що серед постраждалих є всі верстви населення. Ці злочини можуть викликати лише почуття жаху, адже вони цілеспрямовано використовуються росіянами як ще один інструмент війни. За оцінкою ООН, на кожен зареєстрований випадок може припадати 10-15 випадків, які не є зареєстрованими. Головна наша мета — скоординувати всі наші зусилля для того, щоб надавати всю підтримку постраждалим та забезпечити справедливість та покарання для всіх причетних. Бо допомога —це сила, це гідність. Ми працюємо заради людей.

Ольга Стефанішина (фото — online.ua)

Радник Віце-прем’єрки з європейської та євроатлантичної інтеграції, голова ГО “UA Experts” Сергій Ніжинський вкотре нагадав українцям та міжнародним партнерам Києва, що факти та випадки насильства не мають терміна давності.

Примусове роздягання на кордоні та будь-які інші знущання — це приниження, і цей факт теж припадає під характеристику цього злочину. Наслідки для чоловіка та жінки у СНПК є абсолютно різними, попри певні алгоритми роботи. І все це ми маємо обов’язково враховувати. Верифікація всіх злочинів — це не тільки факти для Гааги, а допомога постраждалим.

 Сергій Ніжинський (фото — online.ua)

Директорка кампанії PAYBACK4UKRAINE Джейн Алієва закликала світ не мовчати про випадки насилля з боку російських окупантів під час війни з Україною.

 Ми маємо говорити. За кордоном люди не вірять, що жертвами насилля стають українці від 4 до 82 років. Це діти, жінки, чоловіки та люди похилого віку. Тому наші ЗМІ мають говорити про це постійно.

Джейн Алієва, директорка Payback4Ukraine, керівниця Фонду «Мама Джейн» (фото — online.ua)

Як зазначає Дмитро Лубінець, уповноважений ВРУ з прав людини, на всіх міжнародних майданчиках українська влада порушує питання постраждалих СНПК.

Він звертає увагу на те, що для нас наразі вкрай важлива допомога міжнародних партнерів у фіксації злочинів російських військових, які вони вчиняють на території України.

Це питання номер один. Офіційно зафіксовані дані станом на зараз — 235 фактів сексуального насильства. Ми працюємо над тим, аби люди нам довіряли і якомога більше випадків можна було зафіксувати. Ми насамперед захищаємо права всіх постраждалих і ніколи не будемо тиснути на громадян. СНПК — це ще один інструмент введення війни, і цей інструмент — це придушення українського спротиву.

Дмитро Лубінець (фото — online.ua)

Захід організовує Секретаріат Уповноваженого ВР України з прав людини за підтримки Офісу Віцепрем'єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольги Стефанішиної, у партнерстві з Фондом ООН в галузі народонаселення UNFPA, громадською організацією UA Experts, та за сприяння соціально-правового проекту ResponseAndPrevention.

Спікери форуму (фото — online.ua)

Читайте також:

  • Як сенситивно висвітлювати теми СНПК. У Києві пройшов тренінг для ЗМІ

  • Україна та Албанія провели круглий стіл щодо роботи з постраждалими від сексуального насильства під час війни

  • На варті справедливості. Громадська організація «UA Experts» відзначає 10 років своєї діяльності

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?