Як сенситивно висвітлювати теми СНПК. У Києві пройшов тренінг для ЗМІ
Категорія
Україна
Дата публікації

Як сенситивно висвітлювати теми СНПК. У Києві пройшов тренінг для ЗМІ

Як сенситивно висвітлювати теми СНПК. У Києві пройшов тренінг для ЗМІ
Джерело:  online.ua

28 вересня у Києві для представників медіа провели тренінг "Насильство під час війни: сенситивне висвітлення теми та способи подачі матеріалу". На заході презентували Платформу допомоги врятованим та чинні сервіси, до яких можна звернутись по допомогу.

Джерело:  online.ua

У Києві пройшов тренінг про насильство під час війни

Метою тренінгу стало висвітлення інформації щодо воєнних злочинів, зокрема СНПК, обмін експертними знаннями для більш сенситивного, гендерно збалансованого, недискримінаційного висвітлення тем, пов'язаних з насильством під час війни (зокрема сексуального насильства), а також інформування журналістів/-ок щодо діючих сервісів підтримки.

У межах тренінгу учасники та учасниці отримали знання, зокрема щодо:

  • правил сенситивного спілкування й донесення інформації до постраждалих та як більш впевнено висвітлювати питання, пов’язані із насильством під час війни;

  • поділились власними поглядами щодо роботи з темою та розібрати проблемні питання;

  • познайомились з фахівцями по роботі з постраждалими для широкого розуміння підходів до створення медіа-матеріалів з тематики насильства;

  • обмінялись контактами з топ-організаціями, які працюють з постраждалими для створення спільних медіа-проєктів тощо.

Як повідомила експертка Офісу Віце-прем’єрки з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Чайковська Анна–Марія, відкриті перші центри допомоги врятованим. Наразі таких центрів по всій країні працює 11.

У швидкі терміни, буквально за кілька місяців, за ініціативи віце-прем'єрки Ольга Стефанішиної спільно з фондом галузі народонаселення ООН в Україні, апаратом урядової уповноваженої з ґендерної політики, були відкриті перші центри допомоги врятованим. Ці центри стали такими собі своєрідними острівцями безпеки і точкою входу для постраждалих, – розповіла Анна-Марія.

Чайковська Анна–Марія (фото – online.ua)

Радник Віце-прем’єрки з європейської та євроатлантичної інтеграції, голова ГО “UA Experts”  Сергій Ніжинський розповів про досвід балканських держав у реагуванні на СНПК та затвердив, що журналістські матеріали, що засвідчують історії насилля є прямими доказами для відкриття кримінального провадження у прокуратурі.

Публічне визнання скоєних злочинів – гарантія неповторення. В рамках закону відповідному фаховому ви можете звернутися до правоохоронних органів з подачі цієї інформації для перевірки цих фактів для того, щоб вже правоохоронні органи встановили, чи містять ці ознаки, які вказані у вашому повідомленні, як такими, що мають відповідний злочин та потребують внесення до відомостей в єдиний державний реєстр досудових розслідувань, – розповів Ніжинський.

Сергій Ніжинський (фото – online.ua)

Радник з питань ґендерної рівності та соціальної інклюзії USAID Transformation Communications Activity Тимур Левчук зазначив, що висвітлення сексуального насильства — одне з найскладніших завдань у журналістиці та потребує серйозної підготовки.

Коли ви визначились про що цей матеріал, яка його мета, дуже важливо проговорити з героєм матеріалу. Треба проговорити з людиною, що ця історія, коли вона стає публічною, вона фактично стає публічною назавжди, – пояснив Левчук.

Тимур Левчук (фото – online.ua)

Спікери також представили Методичні рекомендації, розроблені з метою підвищення розуміння принципів ґендерної рівності та забезпечення використання в медіа єдиних підходів та інструментів формування нульової толерантності до насильства, зокрема за ознакою статі.

Також під час заходу було анонсовано конкурс для журналістів “Acting for survivors” Подача журналістських матеріалів, які висвітлюють випадки насилля під час війни триватиме до 31 жовтня.

До слова, захід організовано за ініціативи Офісу Віцепрем’єрки з європейської та євроатлантичної інтергації спільно з Апаратом Урядової уповноваженої з ґендерної політики, ГО UA Experts та американської благодійної організації Help Heroes Of Ukraine за підтримки Фонду Народонаселення ООН в Україні - UNFPA Ukraine в межах Соціально-правового проєкту Response&Prevention.

В Україні зафіксовано понад 230 випадків насильства з початку війни

Від початку повномасштабної війни за інформацією Офісу Генерального прокурора України станом на сьогодні зафіксовано 225 випадків сексуального насильства, скоєного російськими військовими злочинцями.

Щодо чоловіків скоєно 79 таких злочинів, щодо жінок – 146, щодо неповнолітніх – 13 (12 дівчат та 1 хлопець). Розкрито 64 факти злочинів.

Найбільшу кількість випадків сексуального насильства зафіксовано в Херсонській області – 68, у Київській – 52, у Донецькій – 55, у Харківській – 20, у Запорізькій – 15, у Чернігівській – 5, в Луганській – 3, у Миколаївській – 5, у Сумській області – 2.

Читайте також:

  • Україна та Албанія провели круглий стіл щодо роботи з постраждалими від сексуального насильства під час війни

  • На варті справедливості. Громадська організація «UA Experts» відзначає 10 років своєї діяльності

  • Фонд Help Heroes Of Ukraine посів 1-ше місце серед благодійників, що допомагають з-за кордону

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?