Сходження Благодатного вогню у Єрусалимі — онлайн-трансляція
Категорія
Культура
Дата публікації

Сходження Благодатного вогню у Єрусалимі — онлайн-трансляція

Сходження Благодатного вогню у Єрусалимі — онлайн-трансляція
Джерело:  online.ua

15 квітня в єрусалимському Храмі Гроба Господня проходитиме щорічна церемонія винесення благодатного вогню.

Джерело: Jerusalem

Де можна подивитися онлайн-трансляцію

Традиційно захід відбувається у Велику суботу напередодні Великодня. Урочиста церемонія проходить у храмі Гробу Господнього, який розташований у Єрусалимі.

Церемонія розпочнеться о 14:00.

У 2023 році з міркувань безпеки ізраїльська поліція суттєво обмежила присутність вірян у храмі - не більше 1800 осіб у середині. Ще 1200 вірян можуть стояти поряд зі святинею. Для порівняння, у 2022 році церемонію дозволялося відвідати 10 тисячам осіб.

Пояснили такі обмеження турботою про безпеку вірян.

Також влада Ізраїлю закрила Храмову гору для іудеїв і туристів-немусульман до кінця Рамадану, який триватиме до 21 квітня.

Що таке благодатний вогонь

Згідно з біблійним переказом першим, кому з'явився благодатний вогонь, був апостол Петро. Він почув про чудо воскресіння свого вчителя і вирушив у печеру, де було поховано його тіло. Там він побачив яскраве світло, яке освітлювало весь простір.

Диво Благодатного вогню відбувається саме на тому місці, де був похований Ісус Христос. Зараз на місці поховання розташований храм Воскресіння Христова (біля Гробу Господнього), духовний центр Єрусалима.

У наші дні головний вівтар Храму Гробу Господнього запечатують, а ключі віддають мусульманській сім'ї. Вдень у Велику суботу всередину заходять патріарх Єрусалимський та архімандрит Вірменської апостольської церкви, одягнені лише у підрясники, щоб ніхто не подумав, що вони беруть з собою сірники чи запальнички. Через деякий час патріарх виносить з вівтаря вже запалені свічки.

На Благодатний вогонь біля храму чекають сім християнських конфесій (православна, вірменська, католицька, греко-католицька, коптська, протестантська тощо). Заздалегідь кожна із конфесій відправляє до Єрусалима своїх представників для передачі Благодатного вогню зі Святої Землі до себе, додому.

Читайте також: 

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?