Шок, гнів і смуток: Зеленський, Меркель та інші світові лідери відреагували на протести в США
Категорія
Політика
Дата публікації

Шок, гнів і смуток: Зеленський, Меркель та інші світові лідери відреагували на протести в США

Шок, гнів і смуток: Зеленський, Меркель та інші світові лідери відреагували на протести в США
Джерело:  online.ua

Масові протести в США і штурм Капітолію, яким соратники чинного президента США Дональда Трампа намагалися зірвати оголошення результатів виборів в США, шокували всю світову спільноту. На заворушення в Вашингтоні відреагували багато світових лідерів, серед яких канцлерка Німеччини Ангела Меркель, президент України Володимир Зеленський, генксек НАТО Єнс Столтенберг, очільниця Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн і багато інших. Вони назвали те, що відбувається, жахливим і засудили Трампа, який зазіхнув на американську демократію. Лідери світових держав висловили сподівання, що Трамп мирно передасть владу Байдену і завершить своє президентство достойно. Вони також привітали результати історичного засідання Конгресу, який, незважаючи на жахливий напад, оголосив Байдена переможцем, передає ONLINE.UA.

"Ми всі бачили тривожні картини штурму Конгресу вчора ввечері, ці картини викликали у мене гнів і печаль. І я впевнена, що я відчуваю себе, як і більшість друзів США, мільйони людей, які захоплюються американської демократичною традицією. Основою демократії є те, що після виборів є переможці і переможені. Обидві сторони повинні грати свої ролі гідно і відповідально, щоб сама демократія залишалася переможцем ", - прокоментувала Меркель штурм Капітолію прихильниками Трампа, зазначивши, що дуже шкодує про його рішенні не визнавати підсумки виборів.

Зеленський також засудив "насильство" проти Конгресу США.

"Ми рішуче засуджуємо безпрецедентне насильство проти Конгресу США. Нас надихає стійкість найстарішої і найбільшої демократичної установи в світі, яка протягом кількох годин після цієї жахливої атаки провела історичну сесію, якою підтвердила волю американського народу", - написав Зеленський в Twitter.

Глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн в свою чергу нагадала світу і Трампу, що на виборах президента США переміг Джо Байден. Вона написала, що з нетерпінням чекає можливості працювати з новим президентом США.

"Конгрес США - це храм демократії. Побачити сьогоднішні сцени в Вашингтоні - це шок. Ми віримо, що США забезпечать мирну передачу влади Джо Байдену", - відреагував на протести в США голова Євроради Шарль Мішель.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг закликав Трампа поважати результати демократичних виборів в США. Він назвав події у Вашингтоні "шокуючими".

Як відомо, 7 січня Конгрес остаточно затвердив результати виборів в США, переможцем яких став демократ Джо Байден. Байден отримав 306 голосів вибірників при необхідних для досягнення перемоги 270, а це значить, що 45-й президент США Дональд Трамп не має ніяких юридичних можливостей оскаржити результати виборів. У свої президентські права Байден вступить 20 січня - на цей день запланована інавгурація. До цього у Вашингтоні буде діяти режим надзвичайного стану, щоб не допустити нових заворушень від соратників Трампа, які напередодні штурмували Капітолій, щоб зірвати затвердження результатів президентських виборів. Важливо відзначити, що сам Трамп досі відмовляє визнавати перемогу Байдена на виборах, але після оголошення Конгресом результатів все ж погодився передати владу суперникові.

Раніше ONLINE.UA публікував відео з Вашингтона, де в прямому ефірі транслювався штурм Капітолію прихильниками Трампа.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?