Шольц назвав один з варіантів реалізації плана Маршалла для України
Категорія
Україна
Дата публікації

Шольц назвав один з варіантів реалізації плана Маршалла для України

Шольц назвав один з варіантів реалізації плана Маршалла для України
Джерело:  online.ua

За словами канцлера Німеччини Олафа Шольца, новий "план Маршалла" з відбудови України від наслідків розв'язаної Кремлем війни буде складним проектом, який реалізуватиметься протягом кількох наступних поколінь, та буде проходити одночасно із процессом вступу України до ЄС.

Джерело: заява Шольца на Міжнародній конференції щодо відновлення, відбудови й модернізації України у Берліні

США та ЄС готують план Маршалла для України 

За словами канцлера Німеччини, поки не зрозуміло, коли саме зможе завершитись розв'язана Кремлем кривава та ганебна війна проти України. Але механізми та плани щодо відбудови України після війни необхідно починати розробляти вже зараз.

Йдеться про не менш амбітну мету, ніж "План Маршалла" 21 сторіччя, завдання на покоління, яке почнуть реалізовувати вже зараз. Давайте не фокусуватися на відбудові того, як усе було і є, але думати про те, що якою могла би бути більш передова, самодостатня, "стійка" Україна. Це могла би бути Україна, яка є великим виробником "зеленої" енергії, постачальником промислової і сільськогосподарської продукції з високою доданою вартістю, передова країна у сфері цифрових технологій, чиї ІТ-фахівці одні з кращих у світі, член ЄС з відповідною інфраструктурою і законодавчою рамкою. Для мене, зобов’язання ЄС перед Україною як майбутнім членом - це одне з найбільш значущих геополітичних рішень нашого часу. Наші глобальні зусилля і для відбудови України, і для процедур її наближення до ЄС породять масштабну синергію. Не лише Україна, а й уся Європа стануть від цього сильнішими, - наголосив Шольц.

За його словами, наразі важливо провести обговорення питання загальних умов щодо післявоєнної відбудови України.

Чим кращу систему для відбудови України ми зараз створимо, тим більше міжнародної підтримки Україна отримає у наступні роки, - зазначив Шольц.

Зі свого боку радник президента Володимира Зеленського з економічних питань Олександр Роднянський висловив сподівання, що Німеччина щомісяця надаватиме Україні  500 млн доларів для фінансування бюджету в умовах триваючої війни проти окупаційної армії РФ.

Йдеться про надійний графік - як мінімум на найближчі пів року. Нам потрібно чотири-п'ять мільярдів доларів для нашого бюджету щомісяця, - зазначив Роднянський.

За його словами, Німеччина "могла б взяти на себе близько 500 мільйонів доларів на місяць, особливо з перспективою на 2023 рік".

Україна загалом сподівається на близько двох мільярдів доларів на місяць від ЄС.

За словами Роднянського, останні російські безпілотники та ракетні атаки знищили 30 відсотків електростанцій та 40 відсотків енергетичної інфраструктури. Раніше Україна експортувала електроенергію і отримувала значні доходи. Це підтримувало валюту і стабілізувало резерви центрального банку.

На жаль, росіяни "досягли своєї мети - задушити український експорт електроенергії", сказав радник. Атаки також є цілеспрямованим ударом по енергетичній безпеці ЄС, зазначив він.

Роднянський сподівається на екстрену допомогу для України у вигляді дизельних генераторів, аварійних електрогенераторів або мобільних електростанцій від Заходу.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?