Шведська прокуратура озвучила головний сценарій підриву Північних потоків
Категорія
Світ
Дата публікації

Шведська прокуратура озвучила головний сценарій підриву Північних потоків

Шведська прокуратура озвучила головний сценарій підриву Північних потоків
Джерело:  online.ua

Імовірність причетності державних структур до підриву російських газопроводів Nord Stream у вересні минулого року є дуже високою. Приватна ініціатива можлива лише в теорії.

Джерело: Reuters

Прокуратура Швеції озвучила головну версію підриву Північних потоків

Згідно з його заявою, "основний сценарій" має на увазі участь групи, яка фінансується державою, але можливість причетності незалежної групи все ще не виключена і залишається "теоретично можливою".
Він також зазначив, що тип вибухівки при підривах виключає "значну частину дійових осіб".


В офіційній заяві Матса Люнгквіса, опублікованій на сайті шведської прокуратури, йдеться, що розслідування вибухів на газопроводах "Північний потік 1 і 2" триває, але ця справа є складним розслідуванням. Наразі розслідування проводить Служба безпеки Швеції під керівництвом Державного прокурора відділу національної безпеки прокуратури Швеції.

Ми сподіваємося, що зможемо підтвердити, хто вчинив цей злочин, але слід зазначити, що це, ймовірно, буде складно з огляду на обставини, - йдеться у заяві Юнгквіста.

За його словами, інцидент став відкритою ареною для різних спроб впливу.

Ці версії не впливають на поточне розслідування, яке ґрунтується на фактах та інформації, отриманої в результаті аналізу, огляду місця злочину та співпраці з владою Швеції та інших країн, - додав він.

Раніше шведське слідство змогло підтвердити, що йдеться про підрив. Аналізи предметів, вилучених під час огляду місця злочину, виявили сліди вибухових речовин у кількох оглянутих сторонніх предметах.

Вибухи на Північних потоках могла організувати Росія 

Редакції видання також вдалося дізнатися, що угруповання кораблів мало необхідне обладнання для встановлення вибухових пристроїв.

Журналісти звертають увагу на те, що супутникові знімки підтверджують той факт, що щонайменше три підозрілі кораблі покинули російську військово-морську базу в Калінінграді в ніч на 21 вересня.

Окрім того, наголошується, що 3 інші кораблі ВМФ РФ могли супроводжувати операцію і забезпечувати військовий захист.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?